Evaluating technical analysis strategies under the efficient market hypothesis: Evidence from stock market data - Yazılı, Levent (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2025)
Finansal piyasalarda bilgiye dayalı fiyat oluşumunun doğasını inceleyen Etkin Piyasa Hipotezi (EPH), tüm mevcut bilgilerin varlık fiyatlarına anında yansıdığı varsayımıyla, yatırımcıların sistematik olarak piyasanın üzerinde getiri elde edemeyeceğini ileri sürer. Eugene Fama'nın zayıf, yarı güçlü ve güçlü formlarda geliştirdiği bu kuramsal çerçeve, özellikle teknik analiz yaklaşımlarının geçerliliğini sorgulama açısından önemlidir. Bu tezde, zayıf formda etkinlik hipotezi, geçmiş fiyat verilerine dayalı olarak geliştirilen teknik analiz stratejilerinin performansı üzerinden test edilmiştir. Teknik analiz, geçmiş fiyat verileri ve hacim hareketleri üzerinden gelecekteki piyasa trendlerini tahmin etmeye yönelik bir yöntem olarak, yatırım dünyasında uzun süredir önemli bir yer tutmaktadır. Literatürde, teknik analizin kökenleri 19. yüzyılda Charles Dow'un geliştirdiği Dow Teorisi'ne kadar uzanırken, 20. yüzyıl boyunca geliştirilen göstergeler ile modern finans teorisine entegre olmuştur. Özellikle, Alexander Elder, John J. Murphy ve Martin Pring gibi yazarların eserleri, teknik analiz yöntemlerinin teorik altyapısını güçlendirmiş; bu yöntemlerin pratik uygulamaları hem bireysel yatırımcılar hem de kurumsal portföy yöneticileri tarafından yaygın bir şekilde benimsenmiştir. Çalışma, BIST30 endeksi ve seçili hisse senetleri üzerinde bu göstergelerin performansını geçmiş veriler üzerinden analiz ederek, teknik analizin Türkiye finans piyasalarındaki uygulanabilirliğini ve piyasa hipotezi ile teknik analiz arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bulgular, piyasaların her zaman etkin olmadığına ve belirli teknik analiz göstergelerinin, özellikle trend filtreleme gücü yüksek olanların (örn. ADX), küçük yatırımcılar için sade ve uygulanabilir stratejiler sunabileceğine işaret etmektedir. Bu bağlamda tez, hem Etkin Piyasa Hipotezi'nin ampirik testine katkı sağlamakta hem de teknik analiz yaklaşımlarının pratik yatırım performansını veri temelli olarak incelemektedir.

The Efficient Market Hypothesis (EMH), which explores the nature of information-based price formation in financial markets, asserts that all available information is instantly reflected in asset prices, thereby preventing investors from systematically achieving returns above the market average. Developed by Eugene Fama in three forms—weak, semi-strong, and strong—this theoretical framework plays a crucial role in evaluating the validity of technical analysis approaches. In this thesis, the weak form of market efficiency is tested through the performance of technical analysis strategies based on historical price data. Technical analysis, a method used to forecast future market trends by examining past price and volume data, has long held a prominent place in investment practices. In the literature, the origins of technical analysis trace back to the 19th century with Charles Dow's Theory, and throughout the 20th century, it became integrated into modern financial theory with the development of various technical indicators. The works of authors such as Alexander Elder, John Murphy, and Martin Pring have significantly contributed to theoretical foundation of technical analysis, while its practical applications have been widely adopted by individual investors and institutional portfolio managers. This study aims to evaluate the applicability of technical analysis in the Turkish financial markets by analyzing the historical performance of selected technical indicators on the BIST 30 index and selected individual stocks. Furthermore, it investigates the relationship between the Efficient Market Hypothesis and technical analysis. The findings indicate that markets are not always fully efficient, and that certain technical indicators—particularly those with strong trend-filtering capabilities (e.g., ADX) may provide simple and practical strategies for retail investors. In this respect, the thesis contributes to the empirical testing of the Efficient Market Hypothesis while also offering a data-driven evaluation of the real-world performance of technical analysis approaches.
Etkin piyasa teorisinin teknik analiz stratejileri ile test edilmesi ve hisse senedi piyasasında bir uygulama
Keywords: Bankacılık; Banking ; Ekonomi