ELEKTRONİK TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN’DA 7214 SAYILI KANUN İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN REKABET POLİTİKASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ III: ELEKTRONİK TİCARET HİZMET SAĞLAYICISINA GETİRİLEN YÜKÜMLÜLÜKLER - Sanlı, Kerem Cem (My University, 2024)
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, 7214 sayılı Kanun ile esaslı şekilde değiştirilmiştir. Bu değişikliğin temel nedeni, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların (ETAHS) veya dijital platformların artan ekonomik gücünün neden olduğu risklerin kontrol edilmesidir. Bu amaca yönelik olarak bir yandan platformun, elektronik ticaret hizmet sağlayıcılara (ETHS) yani satıcılara yönelik haksız ticari uygulamalar yapması yasaklanmış, diğer yandan ise, ETAHS’lerin tekelleşmesini önlemeye yönelik bazı yükümlülükler getirilmiştir. Ancak ilginç bir şekilde, Kanun, ETAHS’lere getirilen yükümlülüklerin bir kısmının (aynı gerekçeler ile) ETHS’ler için de geçerli olduğunu öngörmüştür. Oysa ne akademik literatür ne de ekonomik göstergeler ETHS’lerin faaliyet gösterdiği piyasalarda bir tekelleşme sorununa işaret etmektedir. Nitekim herhangi bir hukuk sisteminde tekelleşme ile mücadele amacıyla ETHS’lerin faaliyetlerini düzenleyen bir regülasyon yoktur. Dolayısıyla bu türden bir hukuki müdahalenin, hukuk politikası açısından meşru bir zemini yoktur. Yükümlülükler incelendiği zaman, bunların muhteva açısından da bazı sorunlar içerdiği görülmektedir. En başta yükümlülüklere temel olan finansal eşik sistemi, pazar gücü ile ilgili olmadığı ölçüde hatalı uygulamaya açıktır. Bunun haricinde, indirim ve reklam bütçesi sınırlamaları ve lisans ücreti gibi yükümlülükler, rekabeti sağlamaktan ziyade, rekabeti kısıtlayıcı etki doğurma potansiyeli taşımaktadır.
Keywords: Tekelleşme, 6563 Sayılı Yasa, Elektronik Ticaretin Regü- Lasyonu, Arama Motorlarında Reklam Yasağı, Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcı, İndirim Bütçesi Sınırı