İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİPTE TAKİP ŞARTI OLARAK MALİKE MUACCELİYET İHBARINDA BULUNULMASI (TMK M. 887) - Erişir, Evrim (My University, 2021)
Sözleşmeden veya kanundan doğan ifa gününü belirleme yetkisini haiz bir alacaklı, borçluya muacceliyet ihbarında bulunarak alacağını muaccel kıldığını borçlu dışında ipotek tesis eden üçüncü kişiye bildirmelidir (TMK m. 887). İcra müdürünün İcra ve İflâs Kanunu m. 149’da icra emrini alacağın muaccel olduğunu anlarsa, m. 149/b’de ödeme emrini muaccel alacaklar için göndereceği öngörülmüştür. Çalışmamızın konusunu, alacaklının rehin veren malike bildirimde bulunmadan takip başlatması oluşturmaktadır. Alacağın malik bakımından muacceliyetinin bir takip şartı teşkil etmediği, dolayısıyla muacceliyet eksikliğini icra müdürünün ve mahkemenin re’sen dikkate alıp alamayacağı, bunun yanında eksikliğin takipten sonra tamamlanıp tamam- lanamayacağı, tamamlanamazsa takibe ne şekilde karşı koyulabileceği sorularına yanıt aranacaktır.