The impact of shared immigration process on couple relationships: Interpretive phenomenological analysis of Turkish immigrants in Germany - Uzun, Aslı (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2025)
Bu tez, Türkiye'den Almanya'ya göç eden çiftlerin ilişki dinamiklerindeki değişiklikleri nasıl deneyimlediklerini incelemektedir. Bowen'ın Aile Sistemleri Teorisi (1978) ve Walsh'un Aile Dayanıklılığı Teorisi (1996), ilişkisel örüntülerin göç süreci boyunca nasıl değiştiğini incelemek için temel kavramsal çerçeveyi oluşturmaktadır. Tezin kapsamı hem teorik hem de empirik bir analizi içermektedir. Çalışmanın ilk bölümü, çağdaş göç eğilimleri, psikolojik uyum dinamikleri ve bu süreçte yaşanan ilişkisel değişiklikleri açıklayan sistem teorileri hakkındaki literatürü değerlendirmektedir. İkinci bölüm, son on yılda Almanya'ya göç eden yedi Türk çift ile yürütülen nitel bir araştırmayı sunmaktadır. Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz yöntemi kullanılarak dört ana tema ortaya çıkmıştır: (a) Göç Kararında Sosyal Etkiler, (b) Duygusal Bir Geçiş Olarak Uyum, (c) Yerleşik İlişkisel Kalıpların Uyuma Etkisi ve (d) Göç Sonrası Sistemik Değişimler. Bulgular, göçün çiftler için önemli bir dönüşüm süreci olduğunu ve rollerin yeniden tanımlandığını, yakınlık biçimlerinin değiştiğini ve geçmişten aktarılan başa çıkma stratejilerinin etkili olmaya başladığını göstermektedir. Bu çıktılar, dayanıklılık, ayrışma, kuşaklararası aktarım ve toplumsal duygusal süreç gibi temel kavramlar ışığında tartışılmaktadır. Bu çalışma, göç zorlukları karşısında çift ilişkilerinin nasıl evrildiği hakkında bilgi sağlayarak çağdaş Türk göçüyle ilgili sınırlı literatüre katkıda bulunmaktadır. Ayrıca göçmen çiftlerle çalışacak terapistler için kültürel açıdan hassas müdahale önerileri sunmaktadır.

This thesis examines how couples who immigrated from Türkiye to Germany experience changes in their relationship dynamics. Bowen's Family Systems Theory (1978) and Walsh's Family Resilience Theory (1996) provide the framework for examining how relational patterns change throughout the immigration process. The scope of the thesis includes both a theoretical and an empirical analysis. The first part of the study evaluates the literature on contemporary migration trends, psychological adaptation processes, and systems theories that explain relational changes experienced during the adaptation process. The second part presents the qualitative research conducted with seven Turkish couples who immigrated to Germany in the last decade. Four main themes emerged by utilizing the Interpretive Phenomenological Analysis method: (a) Social Influences on Immigration Decision, (b) Adaptation as an Emotional Transition, (c) Impact of Entrenched Relational Patterns on Adaptation, and (d) Systemic Shifts Post-Immigration. The findings show that immigration is a significant transformational process for couples and that roles are redefined, forms of intimacy change, and coping strategies transferred from the past become influential. The findings are discussed in light of key concepts such as resilience, differentiation of self, multigenerational transmission, and societal emotional processes. This study contributes to the limited literature on contemporary Turkish immigration by providing insights on how couple relationships evolve under immigration challenges. It also offers culturally sensitive intervention suggestions for therapists who will work with immigrant couples.
Ortak göç sürecinin çift ilişkileri üzerindeki etkisi: Almanya'daki Türk göçmenlerle yorumlayıcı fenomenolojik analiz
Keywords: Psikoloji; Psychology