The psychological factors influencing the brand purchase value related to repurchase intention of consumers in FMCG - Çayıroğlu, Kaan Batu (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2021)
ABSTRACT: This study aims to investigate the consumer perceptions of brand purchasing value, integrating related theories and empirical findings reflecting concepts rooted in economic utilitarianism, socio-cultural symbolism, and emotional/affective marketing approaches. In this regard, the effect of psychological factors which are perceived image, emotional experiences, perceived quality and price acceptability on brand purchase value, and the effect of brand purchase value which consists of symbolic value, affective value and tradeoff value on repurchase intention were examined. Quantitative research method was used in the study, and a survey was prepared, and implemented on sample group of 154 participants. Brand Purchase Value Questionnaire developed by Tsai (2005) consisting of 33 statements and 8 dimensions was used to gather data for making hypothesis tests. Multiple linear regression analysis was conducted to test the research hypotheses. As the results, it was determined that psychological factors have significant and positive influence on brand purchase value, and brand purchase value has significant and positive influence on repurchase intention.

ÖZET: Bu çalışma, ekonomik faydacılık, sosyokültürel sembolizm ve duygusal pazarlama yaklaşımlarından kaynaklanan kavramları yansıtan marka satın alma değerine ilişkin tüketici algısıyla ilişkili ampirik bulguları ve ilişkili teorileri incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda psikolojik faktörler olarak ele alınan algılanan imaj, duygusal deneyimler, algılanan kalite ve fiyat kabul edilebilirliğinin marka satın alma değeri üzerindeki etkisi ve sembolik değer, duygusal değer ve ödünleşim değerinden meydana gelen marka satın alma değerinin tekrar satın alma niyeti üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve bir anket hazırlanarak, 154 kişilik örneklem grubu üzerinde uygulanmıştır. Hipotez testlerini yapmak üzere veri toplamak için, 33 madde ve 8 boyuttan meydana gelen, Tsai (2005) tarafından geliştirilmiş olan Marka Satın Alma Değeri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma hipotezlerini test etmek için çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Sonuç olarak, psikolojik faktörlerin marka satın alma değeri üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu, ayrıca marka satın alma değerinin tekrar satın alma niyeti üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Hızlı tüketim ürünlerinde tüketicilerin tekrar satın alma niyeti ile ilişkili marka satın alma değerini etkileyen psikolojik faktörler
Keywords: Psychological Factors; Brand Value; Brand Purchase Value; Repurchase Intention; FMCG; Psikolojik Faktörler; Marka Değeri; Marka Satın Alma Değeri; Tekrar Satın Alma Niyeti; Hızlı Tüketim Ürünleri