Edebiyatta yeni bir tür: Bloglar - Çınar, Şenay (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2012)
Bu çalışmada sayıları günümüzde giderek artan bloglar üzerine bir tür çalışması yapmak amaçlanmıştır. Bu amaçla, tezin birinci bölümünde çalışmada incelenen blog kavramının diğer elektronik metinlerden farklılığı ve edebi blog tanımı üzerinde durulmaktadır. Tezin ikinci bölümünde ise blogların okur, yazar ve metni nasıl dönüştürdüğü ve onları nasıl yeniden tanımladığı irdelenmektedir. Bu bölümlerde, bu yeni türü anlayabilmek için, bloğun hangi temeller üzerinde durduğu araştırılmaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise türün sosyal boyutu, sosyal öğeler, demokrasi ve ekonomi üzerinden incelenmiştir. Tüm bölümler boyunca,bloğun temelleri derinlemesine incelenmektedir. Çalışmanın son kısmında ise, bloğun ekonomik boyutu, ortaya çıktığı ülkeler baz alınarak, demokrasi ve sosyo-ekonomik koşullar açısından incelenmektedir. Bütün kısımlar boyunca, bloğun nasıl diğer türlerden ayrıldığını göstermeye çalışılmıştır. Sonuç olarak çalışma, blogların edebiyatta yeni bir tür olma yolunda yürüdüklerini ileri sürülmektedir. anahtar kelimeler: blog, tür, elektronik edebiyat, hipermetin

In this study, the aim is to make a generic research on blogs whose numbers are constantly increasing today. For this purpose, the concept of blog and its difference from other electronic texts and the definiton of literary blog have been examined in the first part of the thesis. In the second part, I examine how the blog transforms and redefines the concepts of the reader, the writer, and the text. In these parts, the foundations of the blog are studied in some depth. In the last part, of the study, the socio-economic side of the blog is considered in terms of democracy and the social and economical conditions of the societies in which they emerge. In all these parts, I attempt to show how the blog differs from other genres. As a result, this study argues that the blogs are on a path to becoming a new literary genre. keywords: blog, genre, electonic literature, hypertext.
A new genre in literature: Blogs