MEVSİMLİK GENÇ TARIM ÇALIŞANLARI ÖRNEĞİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALANINDA SOSYAL HİZMET UYGULAMALARINA YAKLAŞIM - Yaghmaei, Sema Nur Eşigül; Şimşek, Zeynep (My University, 2019)
Sosyal hizmet disiplini, çalışan çocukların artması ve çalışanların çalışma haklarına erişememesinedeniyle iş sağlığı ve güvenliği alanında müdahale araçlarını geliştirmeye başlamıştır. Tarımsektörü, çocukların en fazla çalıştığı, çalışanların temel ihtiyaçları ve çalışma yaşamının haklarınaerişiminin en sınırlı olduğu sektördür. Çalışmada genç çalışanların çalıştıkları işler ve kişi/ortamfaktörlerine ilişkin stres düzeyleri saptanarak sosyal hizmet uygulamalarını tartışmakamaçlanmıştır. Kesitsel tipte yürütülen bu araştırmada, 15-18 yaşları arasında mevsimlik tarımişlerinde çalışan 383 genç küme örneklemiyle seçilmiştir (yanıtlama hızı %95,8). Yüz yüzegörüşme yöntemiyle Sosyo-demografik Bilgi Formu ve Mevsimlik Tarım İşçiliği Stres Ölçeğidoldurulmuştur. Genç işçilerin %60’ı kadındır. Gençlerin %37’sinin okuma-yazma bilmediği ya dailkokulu bitirmediği, %95’inin 14 yaşın altında çalışmaya başladığı, yaklaşık %80’inin yaşınauygun olmayan işlerde çalıştığı, %75’inin ise en az bir kez travmatik olay deneyimlediği, %53-81,4 arasında değişen sıklıkta fiziksel, psikososyal ortam ile eğitim ve sağlık durumuna ilişkinstres yaşadıkları belirlenmiştir. Gençlerin %93,7’si çalışma saatlerinin uzun olduğunubildirmişlerdir. Genç çalışanların %93’ünün sigortasız çalıştığı ve %88,8’inin ücretini tam vezamanında alamadığı saptanmıştır. Tarım sektörü, kişi/ortam faktörlerine bağlı uzun dönemli stresin fiziksel, ruhsal ve sosyal etkileri nedeniyle çocukların çalışmaması gereken bir alandır.Çocukların çalışmaması, daha iyi risk yönetimi ve hizmete/çalışma yaşamının sunduğu haklaraerişim için mikro, mezzo ve makro düzeyde sosyal hizmet uygulamaları gereklidir.