Görünen Ceza, Görünmeyen İnfaz: Türkiye’de Ceza ve İnfaz Politikaları Işığında Hükme Riayet - Elveriş, İdil; Alpan, Arca; Akdeniz, Galma (My University, 2019)
2000 yılından beri Türkiye’deki cezaevi nüfusu aşırı hızla artmış ve gelinen şu noktada,cezaevlerinde yer kalmamıştır. Bu sorunu çözmeye yönelik ceza ve adalet politikalarındakapsamlı bir reforma gidilmesi yerine, günü kurtarmaya yönelik, TCK’da öngörülencezalara dokunmadan onların infaz biçimini değiştiren birtakım düzenlemeler yapmayöntemi tercih edilmiştir. Bunun sonucunda, İnfaz Kanunu ve ilgili yönetmeliklerdeyapılan değişikliklerle, ceza mahkemeleri tarafından verilen ve infaz edilen cezalar arasındabüyük bir uçurum yaratılmıştır. Bundan dolayı Türkiye’de şu anda iki ayrı cezalandırmapolitikasının mevcut olduğu söylenebilir: ilki, TCK ve mahkemece belirlenenve kamoyunca “görünen” ceza politikası; ikincisi de cezaların infaz aşamasında ortayaçıkan ve dolayısıyla kamuoyunun farkında bile olmadığı, “görünmeyen” ama fiilen uygulanancezalandırma politikası. Bu makalede, görünen ve görünmeyen cezalandırmapolitikalarının sonucu infaz aşamasında oluşan “hükme riayet edilmeme” durumununboyutu, suç senaryolarıyla gösterilmiştir. Sonuç olarak, makalede cezalandırma politikalarınıdaha şeffaf, öngörülebilir ve etkin hale getirmek için açık ve geniş bir tartışmanıngerekliliği vurgulanmıştır.