Meme kanseri teşhisi alan kadınlarda duygusal öz-yeterlilik ve travma sonrası büyüme arasındaki ilişki - Fevzioğlu, Zeynep (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2023)
ÖZET: Yapılan bu çalışmada meme kanseri tanısı alan kadın hastalarda duygusal özyeterlilik ve travma sonrası büyüme arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada niceliksel bir yöntem olan kesitsel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmaya meme kanseri tanısı alan 46 kadın ile meme kanseri tanısı almayan 44 kadın katılmıştır. Araştırmanın veri toplamfa sürecinde “Kişisel Bilgi Formu”, “Duygusal Öz-Yeterlilik Ölçeği“ ve “Kanser Hastaları İçin Travma Sonrası Gelişim Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analiz sürecinde SPSS 21.0 programında Frekans Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Bağımsız t-Testi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda meme kanseri tanısı alan kadınların travma sonrası büyüme ve duygusal özyeterlilik düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Benzer şekilde travma sonrası büyüme alt boyutları ile duygusal özyeterlik alt boyutları arasında da pozitif yönde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Araştırmaya katılan kadınlarda travma sonrası gelişme düzeyinin herhangi bir işte çalışma ve kanser tanısı alan yakına sahip olma değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur (p<0.05). Buna karşılık kadınların travma sonrası gelişme düzeylerinin medeni durum, eğitim düzeyi, gelir durumu, sosyal güvenceye sahip olma, kanser tanısı konulan yıl, meme kanserini haber veren birey, tedavi sürecinde bakım veren kişi, onkoloji servisinde psikolojik destek alma durumu ve psikiyatrik tanı alma değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir (p>0.05). Ayrıca araştırmaya katılan kadınların duygusal özyeterlik düzeylerinin de demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, meme kanseri tanısı alan kadınlarda travma sonrası gelişmenin duygusal özyeterlik düzeyini olumlu yönde etkilediği, travma sonrası gelişimin bazı demografik değişkenlere göre farklılaştığı, buna karşılık duygusal özyeterlik düzeyinin demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık göstermediği söylenebilir.

ABSTRACT: This study aimed to examine the relationship between emotional self-efficacy and post-traumatic growth in female patients diagnosed with breast cancer. It is conducted with the cross-sectional study design, as a quantitative research method. Forty-six women diagnosed with breast cancer and 44 women not diagnosed with breast cancer participated the study. "Personal Information Form", "Emotional Self-Efficacy Scale" and "Post Traumatic Growth Inventory in Cancer Patients" were used in the data collection. In the data analysis, Frequency Analysis, One Way ANOVA (analysis of variance), The Independent Sample t-Test and Pearson Correlation Analysis were used in the SPSS 21.0 program. The results showed that there was a positive significant relationship between post-traumatic growth and emotional self-efficacy levels of women diagnosed with breast cancer (p<0.05). Similarly, it was determined that there were positive significant relationships between the post-traumatic growth and emotional self-efficacy subscales (p<0.05). It was found that the post-traumatic development levels of the women participating in the study significant relationships with the variables of having a job and having a relative diagnosed with cancer (p<0.05). On the other hand, it was found that the post-traumatic development levels of women showed no significant differences depending on the marital status, education level, income status, having social security, year of cancer diagnosis, individual reporting the breast cancer, caregiver during treatment, psychological support in oncology service and psychiatric diagnosis (p>0.05). In addition, it was determined that the emotional self-efficacy levels of the women participating in the study didn’t have any significant differences depending on the demographic variables. As a result, it can be said that the post-traumatic development is positively associated with the level of emotional self-efficacy in women diagnosed with breast cancer and the post-traumatic development shows difference according to certain demographic variables, while on the other hand the level of emotional self-efficacy shows no significant relationships with demographic variables.
The relationship between emotional self-efficacy and post travmatic growth in female patients diagnosed with breast cancer
Keywords: Meme Kanseri; Travma Sonrası Büyüme; Travma Sonrası Stres Bozukluğu; Duygusal Öz-Yeterlilik; Psikoonkoloji; Breast Cancer; Post Traumatic Growth; Post Traumatic Stress Disorder; Emotional Self-Efficacy; Psychooncolog