Şimşek, Zeynep2024-07-182024-07-1820212147-33742602-280Xhttps://doi.org/10.33417/tsh.726521https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/455347https://hdl.handle.net/11411/5636Tarım sektörü, yaşamın devamı için gıda üretimi ve sanayi sektörüne hammaddesağlama açısından öncelikli sektördür. Tarımda çalışan kavramı, kendi tarımsalüretim alanında çalışanları, işverenleri / çiftlik sahiplerini, ücretli sürekliçalışanları, mevsimlik çalışanları ve birlikte yaşamaları / çalışmaları nedeniyleailenin tüm bireylerini içermektedir. Araştırmalar tarım sektöründe sağlıksız vegüvensiz yaşam ve çalışma alanları, sürekli yer değiştirme, temel ihtiyaçlara,hizmetlere ve çalışma yaşamının haklarına erişememe, hasat döneminde kötühava koşulları, sel ve kuraklığa bağlı beklenen ürünün alınamaması, makinelerinbozulması, hayvanların hastalanması, teşviklerin zamanında ve yeterli düzeydeödenememesi, çalışanların finansman yönetimi ile yeni teknolojiler konusundabilgi ve bilinç düzeyinin düşüklüğü, fiziksel sağlık sorunları, ısı (sıcak/soğuk)stresi, tarımla ilgili yasaları bilmeme, tatil günlerinin olmayışı, uzun çalışmasaatleri, azalan çiftçi sayısına karşı artan üretim talebi ile kaza veyaralanmaların ruhsal bozukluklara neden olan stres kaynakları olduğunugöstermektedir. Tarımda çalışanların işle ilgili ruhsal bozukluklarının önlenmesiiçin, risk değerlendirme ve yönetiminin fiziksel, kimyasal ve psikososyaltehlikeleri içerecek şekilde, hak temelli bir yaklaşımla sosyal korumayı da (sosyalgüvenlik, sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler) kapsayacak şekilde yapılmasınınyararlı olacağı düşünülmektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTarım Sektöründe Mesleki Ruhsal Hastalıklar ve Sosyal HizmetReview Article10.33417/tsh.72652110593104545534732