Television as an ideological battleground: secularism, conservatism, and national identity in Turkish media through the lens of Kızılcık Şerbeti - Şimşek, Hilal (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2025)
Bu tezin temel amacı, Kızılcık Şerbeti dizisinde seküler ve muhafazakâr kimliklerin nasıl temsil edildiğini ve bu temsillerin Türkiye'de kimlik siyaseti bağlamında nasıl işlev gördüğünü incelemektir. Seküler–muhafazakâr kutuplaşma yalnızca siyasal alanda değil, gündelik pratikler, sembolik ayrıntılar ve toplumsal cinsiyet ilişkileri aracılığıyla da yeniden üretilmektedir. Araştırma, nitel içerik analizine dayanmaktadır. İlk on bölümün yanı sıra Ramazan iftarları, yılbaşı kutlamaları ve Cumhuriyet Bayramı gibi kimlik işaretleyicilerinin öne çıktığı sahneler incelenmiştir. Kıyafetler, mekânsal düzenlemeler, dil, dini ritüeller ve gündelik pratikler sistematik olarak kodlanmış; bulgular anlatı, görsel–materyal ve söylem analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular, kadın karakterlerin kutuplaşmanın en görünür müzakere alanlarından birini temsil ettiğini göstermektedir: Ataerkil sınırların baskısı altında konumlanmalarına rağmen, özneleşme çabalarıyla toplumsal cinsiyet boyutunu öne çıkarmaktadırlar. Ayrıca dizideki empati ve diyalog anları, kutuplaşmanın sabit bir yapı olarak değil, müzakere edilebilen ve dönüştürülebilen bir süreç olarak temsil edildiğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, Kızılcık Şerbeti kutuplaşmayı sabit bir karşıtlık olarak değil, gündelik yaşamın sembolik ayrıntıları üzerinden yeniden üretilen ve dönüştürülebilen bir süreç olarak dramatize etmektedir. Dizi, seküler ve muhafazakâr kimlikler arasındaki mesafeyi yeniden üretmekle birlikte, zaman zaman uzlaşma alanları da açmaktadır. Bu yönüyle Kızılcık Şerbeti, yalnızca bir televizyon dizisi değil, ideolojik gerilimlerin ve toplumsal cinsiyet dinamiklerinin gündelik yaşam içinde görünür kılındığı kültürel bir metin olarak değerlendirilmektedir. Anahtar Kelimeler: Kızılcık Şerbeti; Kimlik Siyaseti; Sekülerlik; Muhafazakârlık; Televizyon ve İdeoloji

The primary aim of this thesis is to examine how secular and conservative identities are represented in the Turkish TV series Kızılcık Şerbeti and how these representations function within Türkiye's politics of identity. The study argues that secular–conservative polarization is reproduced not only in the political sphere but also through everyday practices, symbolic details, and gender relations. Using qualitative content analysis, the research focuses on the first ten episodes and selected scenes featuring identity markers such as Ramadan iftars, New Year's celebrations, and Republic Day. These scenes were analyzed through narrative, visual–material, and discourse analysis, focusing on clothing, spatial arrangements, language, religious rituals, and daily life. Findings show that female characters form a key site of negotiation between secular and conservative values. Although situated within patriarchal boundaries, they pursue agency and subjectivity, revealing how gender and ideology interact in shaping identity. The analysis demonstrates that Kızılcık Şerbeti portrays polarization not as a fixed division but as a fluid, negotiable process. Through moments of empathy and dialogue, the series opens space for understanding across ideological lines. Overall, the study concludes that Kızılcık Şerbeti functions not merely as a television drama but as a cultural text reflecting and mediating Türkiye's secular–conservative tension. By showing how ideological conflicts are embedded in the routines and aesthetics of daily life, the series both reproduces and questions social polarization. It suggests that shared experiences—especially those of women—can become grounds for dialogue and reconciliation, positioning the series as a site where cultural representation contributes to negotiating identity and imagining coexistence within a divided society. Keywords: Kızılcık Şerbeti; Identity Politics; Secularism; Conservatism; Television and Ideology
Bir ideolojik mücadele alanı olarak televizyon: Kızılcık Şerbeti bağlamında Türk medyasında laiklik, muhafazakârlık ve ulusal kimlik
Keywords: Radyo-Televizyon; Radio and Television