Yerel Toplulukların Miras Alanlarına Atfettiği Değerleri Ortaya Çıkartmak İçin Yöntemler - Kıvılcım Çorakbaş, Figen; Kunt, Zeynep (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2023)
ÖZET: Bu çalışmada, bir miras alanına toplum ve çeşitli topluluklar tarafından atfedilen değerlerin keşfedilmesi için uygulanabilecek katılımcı yöntemler tartışılmıştır. İstanbul Kara Surları ve çevresinde gerçekleştirilen ve TÜBİTAK Katip Çelebi - Newton İkili İşbirliği Programı tarafından 2016-2019 yılları arasında 116K830 numarası ile desteklenen “Miras Alanlarını Çoklu Perspektiften Yorumlamak: İstanbul Kara Surları” başlıklı projede uygulanmış olan yöntemleri ve bu yöntemlerin birbiriyle ilişkisini tartışan bu çalışma, katılımcı yöntemle miras değerlerinin belirlenmesi konusundaki literatür ve deneyimlere katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, yürüyüş etnografisi geliştirilen tüm yöntemlerin temelini oluşturmuş, bu yöntemin yanı sıra kültürel sorgulamalar, birlikte üretim ve foto-ses çalıştayı toplulukların bir kültürel miras alanına atfettikleri değerleri keşfetmek için kullanılmıştır.

ABSTRACT: In this study, we discussed participatory methods that can be applied to discover the values attributed to a heritage site by society and various communities. This study, which was carried out between 2016 and 2019, examines the methods applied in the project titled “Plural Heritages of the Istanbul Land Walls” supported by the TÜBİTAK Katip Çelebi -Newton Program with grant no. 116K830. It aims to contribute to the literature and experiences on the determination of heritage values by participatory methods. In this study, the walking ethnography method formed the basis of all other methods developed, i.e. cultural probes, co-production and photo-voice workshops. These methods were used to explore the values that communities ascribe to a cultural heritage site..
Methods for Bringing out the Values Attributed to Heritage Sites by Local Communities
Keywords: İstanbul kara surları; yürüyüş etnografisi; kentsel miras değerleri; miras değerlendirme yöntemleri; Istanbul land walls; walking ethnography; urban heritage values; heritage assessment methods