İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi içtihatları ışığında önleme amaçlı iletişimin denetlenmesi tedbiri - Koçbaşı, Ekrem (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmada Türkiye ulusal mevzuatında 5397 sayılı Kanun ile yapılan yasal değişiklikler sonucu kolluk birimlerine verilen telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin önleme (istihbari) amaçlı denetlenmesi tedbirine başvurma yetkisi İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi'nin (İHAM), iletişimin denetlenmesi tedbirini düzenleyen ulusal mevzuat hükümlerine ilişkin ortaya koyduğu ölçütler bakımından değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda birinci bölümde Türkiye ulusal mevzuatında önleme amaçlı telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesine ilişkin kavramlar açıklanarak denetim şekilleri ortaya konulmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise kısaca İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi(İHAS), Sözleşmenin Türkiye açısından önemi ve iletişimin denetlenmesi tedbiri bakımından önem arz eden İHAS'ın 8. maddesinden bahsedildikten sonra İHAM'a göre taraf devletlerin ulusal mevzuatlarında iletişimin denetlenmesi tedbirini düzenleyen yasal dayanakların karşılaması gereken ölçütler detaylıca ele alınmaktadır. Çalışmanın son bölümünde de İHAM'ın ortaya koyduğu ölçütler doğrultusunda Türkiye ulusal mevzuatındaki önleme amaçlı iletişimin denetlenmesine ilişkin yasal düzenlemeler ayrıntılı bir biçimde incelenip, konuyla ilgili doktrindeki görüşler de dikkate alınarak ilgili yasal düzenlemelerin İHAM'ın ilgili içtihatlarında ortaya koyduğu ölçütlere uygun olup olmadıkları, eleştirel bir yaklaşımla değerlendirilmekte ve ilgili yasal düzenlemelere ilişkin öneriler sunulmaktadır.

The subject of this study is the evaluation of the authority of law enforcement units to intercept communications for preventive (intelligence) purpose in Turkiye's national law, which was prescribed by the Law no. 5397, in the light of the European Court of Human Rights' (ECHR) criteria set forth in its case-law relating to domestic legal regulations governing the authority of interception of communications. To this end; the concepts relating to the authority and forms of interception allowed for preventive purpose, has been introduced in the first section of this study. In the second section of the study, the Europian Convention on Human Rights, the importance of the Convention for Turkiye, and article 8 of the Convention, as the exercise of the authority constitutes an intervention with the rights enshrined in the article, are shortly mentioned. Afterwards, criteria set forth by ECHR in its case-law relating to the domestic legal regulations governing the authority to intercept communications have been introduced in detail. In the final section of the study, legal regulations in Turkiye's national law that govern the authority of law enforcement units to intercept communications for preventive purpose have been examined in detail. Also, their compliance to the criteria set forth by ECHR has been assessed with a critical approach considering different opinions and arguments on the subject, and suggestions has been made in respect of the regulations.
Interception of comunication for preventive purpose in the light of European Court of Human Rights' case law
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, Hukuk Ana Bilim Dalı, Kamu Hukuku Bilim Dalı
Keywords: Hukuk; Law