The transition to renewable energy in Türkiye - Çelik, Başak (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma, Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde karşılaştığı temel ekonomik, politik ve teknik zorlukları incelemektedir. Fosil yakıtlara dayalı mevcut enerji yapısının sürdürülebilirliği giderek sorgulanırken, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi hem enerji güvenliği hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik bir öneme sahiptir. Araştırma, şu soruya yanıt aramaktadır: Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye geçişinde karşılaştığı başlıca engeller nelerdir ve bu geçiş, ülkenin enerji güvenliği, sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve dış ticaret ilişkilerini nasıl etkilemektedir? Bu bağlamda çalışma, Türkiye'nin enerji politikalarının dönüşümünü, yenilenebilir enerji yatırımlarının önündeki engelleri ve bu geçişin ulusal ekonomi ile dış ticaret üzerindeki potansiyel etkilerini analiz etmektedir. Özellikle, enerji ithalatına bağımlılığın azalmasının Türkiye'nin ticaret dengesi üzerindeki olumlu etkileri ve yenilenebilir enerji sektöründe yeşil teknoloji ihracatı gibi yeni fırsatların ortaya çıkışı değerlendirilmektedir. Ayrıca, yenilenebilir enerjiye geçişin Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve enerji güvenliği üzerindeki rolü de ele alınmaktadır. Çalışma, enerji sektöründeki teknolojik gelişmeler, mevzuat düzenlemeleri ve finansal kaynakların etkin kullanımı üzerine odaklanarak Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşma sürecini ve dış ticaret dinamiklerine olan geniş etkisini kapsamlı bir şekilde değerlendirmektedir.

This study examines the key economic, political, and technical challenges Türkiye faces in its transition to renewable energy. As the sustainability of the current fossil fuel-based energy structure is increasingly questioned, Türkiye's shift towards renewable energy sources is crucial both for energy security and environmental sustainability. The research seeks to answer the following question: What are the primary obstacles Türkiye encounters in its transition to renewable energy, and how does this shift impact the country's energy security, sustainable development goals, and foreign trade relations? In this context, the study analyzes the transformation of Türkiye's energy policies, the barriers to renewable energy investments, and the potential effects of this transition on the national economy and external trade. Specifically, it evaluates how reducing reliance on energy imports can improve Türkiye's trade balance and foster new opportunities in the renewable energy sector, such as the export of green technologies. The role of renewable energy in achieving Türkiye's sustainable development goals and ensuring energy security is also assessed. The research focuses on technological advancements in the energy sector, regulatory frameworks, and the effective utilization of financial resources, offering a comprehensive assessment of Türkiye's path toward its renewable energy targets and its broader impact on foreign trade dynamics.
Türkiye'de yenilenebilir enerjiye geçiş
Keywords: Siyasal Bilimler; Political Science ; Uluslararası İlişkiler