TÜRKİYE’DE ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİ VE 1990’LI YILLARDAKİ TÜRKÇÜ-“TURANCI” DERGİLERİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ - Çanakcı, Duygu (Akademik Düşünce Enstitüsü, 2024)
Bu çalışma, Türkiye’de erken Cumhuriyet dönemi ve 1990’lı yıllarda yayınlanan Türkçü-Turancı dergileri analiz etmektedir. Bu bağlamda milliyetçi fikirlerin yansıması tarihsel arka plan doğrultusunda karşılaştırmalı perspektifle incelenmiştir. Bu özelliklere yön veren tarihsel ve toplumsal gelişmelerden, iç ve dış dinamiklerden bahsedilmiştir. Türkiye’de milliyetçilik farklı ideolojilere ve söylemlere nüfuz etmiş bir ideolojidir. Bilhassa Kemalist milliyetçilik erken Cumhuriyet döneminde resmi milliyetçilik tanımının bileşeni olarak kullanılmıştır. Soğuk Savaş’ın sona ermesi 1990’larda Türkiye için yeni siyasi alanlar yaratmıştır. Milliyetçilik bu dönemde önemli ölçüde yükselişe geçmiştir. Bu nedenle, 1990’larda milliyetçilik toplumun, devletin, kültürün, eğitimin ve dış politikanın tüm alanlarında önemli etkileri olan bir ideolojidir. Bu bağlamda, bu çalışmada benimsenen temel yöntem dönemin milliyetçi dergilerinin (1930’lu ve 1990’lı yıllardaki) araştırılmasıdır. Bu çalışmada, bahsedilen etkenler bağlamında, Türkçü-“Turancı” dergiler Atsız Mecmua, Orhun, Yeni Orkun, Orkun, Türk Yurdu incelenmiştir. Tarihsel, sosyo-kültürel ve kavramsal arka plan çerçevesinde Türkçülük, Pan-Türkizm, milli kimlik ve Türkiye’de “öteki” olmak tartışılmıştır. Böylece tüm bu değişim ve sürekliliği de çalışmada yapılan karşılaştırma üzerinden görebilmek mümkün olabilecektir.
Comparative Analysis of Turkist-Turanist Journals in the Early Republic Period and the 1990s in Turkey
Keywords: Türkçülük; Turancılık; Pan-Türkizm; Milliyetçilik; Milli Kimlik