EŞYA MÜSADERESİ BAKIMINDAN SUÇLA BAĞLANTILI OLMA KOŞULU - Soygüt, Mualla Buket (My University, 2025)
Eşya Müsaderesi, suç işleyen kişinin malvarlığının suçla ilgili kısmının mahkeme kararıyla alınarak devlet hazinesine geçirilmesi sonucunu doğuran bir ceza hukuku yaptırımıdır. Kişinin suçla ilgisi kurulamayan malvarlığının müsaderesi ise genel müsadere niteliğinde olup evrensel bir yasaktır. Bu nedenle eşya ile suç arasındaki bağlantının kurulması müsaderenin en önemli koşuludur. Türk Ceza Kanunu’nun 54. Maddesine göre eşya müsaderesine hükmedilebilmesi için eşyanın suçta kullanılması, suça tahsis edilmesi, suçtan meydana gelmesi; suçun işlenmesinde kullanmak üzere hazırlanması (aynı zamanda kamusal tehlikelilik taşıması) veya son olarak eşyanın bizatihi suç konusunu oluşturması gerekir. Bunlardan özellikle tahsis edilme ve suçta kullanılmak üzere hazırlanma ibareleri suçla bağlantının kurulması bakımından sorunludur. Bu çalışmada kanunen müsadereye tabi kılınmış eşyanın suçla olan bağlantı türleri ele alınıp hem mülkiyet hakkı hem de belirlilik ilkesi bakımından değerlendirmesi yapılmaktadır.
Keywords: Müsadere, E?Ya Müsaderesi, Belirlilik ?Lkesi, Genel Müsadere Yasağı.