Havacılık sektöründe bilgi teknolojileri uygulamaları ve bilgi güvenliği - Akan, Fatih Yılmaz (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2019)
Havacılık, son yıllarda en çok gelişen ve bu gelişimine paralel olarak da beraberinde ek hizmet sahaları açan sektörlerden biridir. Her bir uçağın herhangi bir havalimanından başka bir havaalanına inmek üzere kalkışa geçtiği andan itibaren “Yer Hizmetleri” birimleri devreye girerek uçağın geliş hazırlıklarından, kalkışına kadar yerde kaldığı süre içerisinde bütün görevleri tamamlamak durumundadır. Yüzlerce uçak ve binlerce insanın çalıştığı bir havalimanının yer hizmetleri birimlerinin yönetimi doğru planlanmış bilişim teknolojileri yazılım ve uygulamalarıyla mümkündür. İşte bu noktada Yer Hizmetleri (Ground Handling) kavramı sektördeki en kritik hizmet birimlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak dünya genelinde sektörde kullanılan öne çıkmış uygulamalara bakıldığında gerek alt yapı ve iletişim teknolojileri gerekse yazılım platformları çok eski ve dünyanın her yerinde çalışabilecek şekilde geliştirildiği görülmektedir. 1970’lerde geliştirilip kullanılmaya başlanan bu teknolojilerin neden kolay kolay geliştirilemediğine bakıldığında ise her ülkenin yerel ya da uluslararası iletişim altyapılarının aynı kapasitede olmadığını ve bu nedenle sektörde gerek yolcu bilgilerinin ülkeden ülkeye aktarılması için kullanılan uygulamalar gerekse uçakların yer ile iletişimini sağlayan iletişim altyapılarının birbiri ile olması gerektiği gibi ahenkle çalışmadığı ya da çalışamadığı gerçeği ile karşılaşıyoruz. Her ne kadar Dünya Havacılık Sektöründe otorite olarak bilinen kurumlar bu ve benzeri problemlere çözümler geliştirmeye çalışsa da yukarıdaki sebeplerden dolayı ciddi problemler ile karşılaşılmakta veya teknolojik gelişmeler çok geriden takip edilebilmektedir. Bu durum ise her geçen gün önemi katlanarak artan bilgi güvenliği ve kişisel verilerin korunması gibi bütün dünya vatandaşlarını doğrudan ilgilendiren konuların tartışılmasına neden olmakla beraber konuyu çok zor bir problem haline getirmektedir. Bu tez de havacılık sektörü yer hizmetleri özelinde ülkemizdeki durum ve kullanılan bilişim teknolojileri uygulamalarından örneklerle mevcut fotoğraf çekilerek yaşanan aksaklık ve problemler ile bilgi güvenliği konusu çalışılacak, son bölümde ise ülkemizde sektörün en büyük kurum ve kuruluşlarının çalışanlarıyla yapılan anket ile çalışanların bilişim teknoloji uygulamalarına bakış açıları, işleyiş esnasında kişisel verilerin korunmasına yönelik prosedürlere uyulup uyulmadığı ve siber güvenlik tehditleri iler ilgili fikir ve önerileri ortaya koyulacaktır.

The aviation is one of the most developing sectors which has established additional service domains in line with its progress in the recent years. From the very moment of any plane’s take off from any airport with the purpose to land another, the “Ground Services” personnel has to become a part of the operation and complete all their tasks, including the arrival preparations besides the tasks during the period when the aircraft is on the ground until its departure time. The management of ground handling units of an airport, where hundreds of aircrafts exist and thousands of people work, is only possible with the use of information technologies software and applications which work like clockwork. At this point, the concept of Ground Handling is one of the most critical service units in the sector. However, when we evaluate the leading applications used in the sector around the world, it is possible to see that both infrastructure and communication technologies as well as software platforms are very old but developed to be able to work anywhere in the world. These technologies, which were developed and started to be used in the 1970s, could not be easily improved due to the differences of local or international communication infrastructures of each country which do not have the same capacity and since the applications used to transfer the passenger information from the country to the country as well as the communication infrastructures providing the communication of the aircraft with the ground confronts with the fact that it does not work or cannot work in harmony. Even though the institutions known as authorities in the World Aviation Sector try to develop solutions to these and similar questions, serious problems are encountered due to abovementioned reasons or the technological developments are being traced far behind. This situation causes the issue to turn into a very difficult problem, with the increasing importance of information security and protecting personal data for all citizens in the world. In this dissertation, the information about the situation in our country and the information technologies used in the domain of aviation sector will be studied with the help of examples. In the last chapter, with the results of a questionnaire made with the leading companies’ staff members from the sector, their point of view about information technologies is evaluated while focusing on whether they follow the procedures to protect personal data. We have also put forward some ideas and proposals about cyber security threats.