The phenomenology of material: Measurement and experience in bio-ceramic art objects - Turgut, Elif Aybüke (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2025)
Bu tez çalışması, sanatsal üretim ve malzeme deneyimi alanındaki kişisel ilgiden doğmuş ve biyo-seramik malzemenin estetik ve deneyimsel yollarla öğrenilmesine duyulan meraktan beslenmiştir. Biyo-seramik malzemesi ile kurulan ilişki birebir deneyim, duyusal algı, çevresel etkileşim ve malzemenin zaman içindeki değişimi, fenomenoloji ve yeni maddeselcilik düşünce çerçevesinde ele alınmıştır. Malzemenin yalnızca fiziksel bir nesne değil, formun ortaya çıkış sürecinde etkin bir bileşen olduğu ortaya konmuş; madde ve malzeme ayrımı ile özne-malzeme etkileşimi üzerine düşünülmüştür. Biyo-seramik malzemeler, doğaları gereği sürdürülebilirlik ve çevresel sorumluluk perspektifi sunmaktadır. Sıfır atık, organik, yerel ve biyobazlı içeriklerle geliştirilen bu malzemeden üretilen nesneler, doğal döngülerle uyumlu bir dönüşüm sergilemiştir. Çalışmada, Maurice Merleau-Ponty'nin beden ve algı kuramı temel alınmış; Jane Bennett'in canlı madde, Yve-Alain Bois ve Rosalind Krauss'un biçimsizlik ve Manuel DeLanda'nın oluş süreçleri kavramlarıyla madde ve malzemenin dinamik doğası kuramsal olarak desteklenmiştir. Deneysel süreçte kişisel atölye üretimleri ve laboratuvar testleri birlikte değerlendirilmiş, ölçülebilir veriler ile ölçülemeyen duyusal deneyimler çok katmanlı bir biçimde ilişkilendirilmiştir. Araştırmada tutulan günceler ve tez kapsamında gerçekleşen sergi gözlemleri, üretimin kişisel ve deneyimsel boyutlarını belgeleyerek, malzeme ile düşünmenin yenilikçi ve özgün potansiyelini görünür kılmıştır.

This thesis originated from a personal interest in artistic production and material experience, and is driven by a curiosity to learn about bio-ceramic material through aesthetic and experiential means. The direct engagement with bio-ceramic material through sensory perception, environmental interaction, and the material's variable nature over time is examined within the framework of phenomenology and new materialist thought. It has been demonstrated that material is not merely a physical object but an active agent in the process of form-finding; reflections have been made on the distinction between matter and material, as well as on the interaction between subject and material. By their very nature, bio-ceramic materials offer a perspective of sustainability and environmental responsibility. Objects produced from these materials developed with zero waste principles, organic, local, and bio-based content exhibit transformations in harmony with natural cycles. The theoretical framework is grounded in Maurice Merleau-Ponty's theory of the body and perception, enriched by Jane Bennett's concept of vibrant matter, Yve-Alain Bois and Rosalind Krauss' notion of formlessness, and Manuel DeLanda's theories on processes of becoming. In the experimental process, personal studio productions and laboratory tests were evaluated together, establishing a multilayered relationship between measurable data and unmeasurable sensory experiences. The journals kept throughout the research and the exhibition observations conducted within the scope of the thesis documented the personal and experiential dimensions of the production, making visible the innovative and original potential of thinking through material.
Malzemenin fenomenolojisi: Biyo-seramik sanat nesnelerinde ölçüm ve deneyim
Keywords: Mimarlık; Architecture