Yeni Sağ Politikaların Kadınların Toplumsal Konumu Üzerindeki Etkileri: Yerel Yönetimler Bağlamında Küresel ve Karşılaştırmalı Bir Analiz - Kaşıkırık, Dr. Ayşe (My University, 2025)
Son on yılda küresel ölçekte yükselişe geçen yeni sağ siyasal yönelimler, toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarını özellikle yerel yönetimler düzeyinde derinden dönüştürmüştür. Bu makale, Türkiye, Polonya, Macaristan, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya örnekleri üzerinden yeni sağ politikaların kadınların toplumsal konumu üzerindeki etkilerini yerel yönetimler bağlamında karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD), Dünya Bankası (World Bank), Parlamentolararası Birlik (Inter-Parliamentary Union – IPU), Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve ulusal istatistik kurumlarının verilerine dayanan analiz, yeni sağın neoliberal ekonomik yeniden yapılanmayı muhafazakâr ve aile merkezli söylemlerle birleştirerek bakım emeğini yeniden özel alana yönlendirdiğini ortaya koymaktadır. Bulgular, yerel yönetimlerde toplumsal cinsiyet eşitliği mekanizmalarının zayıflatıldığını ve kadınların siyasal temsilinin çoğu bağlamda sembolik düzeyde kaldığını göstermektedir. Hannah Arendt’in kamusal–özel alan ayrımı ve kesişimsellik teorisi çerçevesinde yürütülen tartışma, yeni sağ politikaların yerel düzeyde toplumsal eşitsizlikleri derinleştirdiğini ortaya koymaktadır.
New Right Politics and Women’s Social Position: A Comparative Global Analysis at the Level of Local Governance
Keywords: Yeni sağ; toplumsal cinsiyet eşitliği; yerel yönetimler; kadın temsili; karşılaştırmalı analiz