ANALYSIS OF THE RELATION BETWEEN US DOLAR AND EURO EXCHANGE WITH COINTEGRATION TECHIQUE - Galday, Kerem; Cahan, Nur Dilbazala; Korkmaz, Murat (My University, 2012)
Gelişmiş ülkeler l970'lerin ortalarmdan itibaren sabit döviz kuru sisteminden esnek döviz kuru sistemine geçmişlerdir. Serbest döviz kulu sistemine geçişle birlikte döviz kqu öngörüleri de önem kazanmıştır. Finans literatüründe uygulamalı çalışmalar göstermiştir ki; döviz kuru serisi dinamikleri birim kök davranışı gösteren zaman serileri şeklindedir. Döviz kurları arasında eşbütünleşme ilişkisinin varlığı uzun dönem bir denge ilişkisi olduğunu göstermektedir ve döviz kurları arasında Granger nedenselliğin olabilecegini işaret etmektedir. Bu bilgilere dayanarak bir döviz kuru-nun alacağı değeri diğer döviz kuru ile tahminlemek mümkün olabilecektir. Çalışmamızın amacı Euro ve Dolar kurları arasındaki ilişkiyi eşbütünleşme analizi ile ortaya çıkarmaktır. Çalışmada kullanılan veriler toplam 16 ayı kapsamakta olup gün gün alış ve satış fiyatları üzerinden ayrı ayrı analiz edilmiştir. Analizler sonucunda serilerin durağan olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Yapılan eşbütünleşme testi sonucunda ise ABD Doları ve Euro'nun alış ve satış fiyatları bakımından bir ilişki olmadıgı görülmüştür.