Homicide trends in Turkey: A review of publicly available data - Akdeniz, Galma (Ceza Hukuku ve Kriminoloji Dergisi, 2019)
ABSTRACT: In this paper, homicide related statistics from official sources in Turkey have been compared, in an attempt to identify trends in homicides. Up until now no study has looked at national homicide trends by triangulating different data sources. Data has been extracted from a variety of sources, covering data from agencies from every step of the criminal justice process: Cause of death data, police, prosecution and adjudication data, and prison data. Time period covered included the last 20 years, however due to the lack of availability the time range was different for different types of data. It was found that all those types of data suffer from some limitations, and that it is very difficult to compare data from different sources. In particular, it was found that changes in what is counted and how, made it hard to identify trends over longer periods of time. Further, it was found that administrative decisions that determine how data are collected complicate interpretation and reduce the validity of data. Counting units are inconsistent across different sources making cross-checking problematic. Finally human error in data entry was found to reduce data reliability. Despite these drawbacks, an attempt is made to identify potential trends.

ÖZET: Bu makalede Türkiye’de öldürme suçu konusunda eğilimleri tespit etmek amacıyla, çeşitli resmi kaynaklardan erişilebilen istatistikler karşılaştırılmıştır. Şimdiye dek öldürme suçu konusunda ulusal seviyede istatistikleri bu şekilde karşılaştıran bir çalışma yapılmamıştır. Veritabanı oluşturmak için, ceza adaleti sürecinin tüm adımlarını temsil eden kurumların verileri derlenmiştir: Ölüm nedeni istatistikleri, polis istatistikleri, savcılık ve yargılama istatistikleri, ve cezaevi istatistikleri. Veritabanına dahil edilen veriler son 20 seneyi kapsamaktadır. Fakat veri erişilebilirliği kurumdan kuruma değişkenlik gösterdiğinden dolayı, verilerin kapsadığı dönem tüm veriler için aynı değildir. Değerlendirmede tüm bu farklı veri çeşitlerinin bir takım eksiklikleri olduğu ve farklı kaynaktan elde edilen verilerin karşılaştırılmasının çok zor olduğu tespit edilmiştir. Özellikle, sayılan ünitelerdeki ve sayma yönetmelerindeki değişiklikler ortaya çıkan zaman serilerinin anlaşılmasını zorlaştırmaktadır. Verilerin nasıl toplanacağını belirleyen idari kararlar verilerin geçerliliğini düşürmektedir. Kurumdan kuruma sayılma ünitelerinin farklılık göstermesi karşılıklı veri kontrolünü zorlaştırmaktadır. Son olarak da insan hataları verilerin geçerliliğini düşürmektedir. Tüm bu dezavantajlara rağmen, veriler karşılaştırılarak öldürme konusunda ortak eğilimler tespit edilmiştir.
Türkiye’de öldürme eğilimleri: Kamuya açık verilerin bir değerlendirmesi
Keywords: Homicide; crime data; murder; Öldürme; suç verileri; cinayet