Konut ve çatılı işyeri kiralarının sona erme sebepleri - Ünal, Kürşat Ahmet (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2023)
Bu çalışma, yürürlükteki kanun hükümlerine istinaden ve yüksek yargı kararları ışığında, konut ve çatılı işyeri kira sözleşmeleri ile bu sözleşmelerin sona erme sebeplerini kapsamaktadır. Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin sona erme sebepleri, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda; genel kiraya ilişkin hükümleri ve kendisine özgü sona erme hallerini esas alan iki ana grupta düzenlenmiştir. Bu kapsamda, sırasıyla; kira sözleşmesine konu olan somut olaydaki yapının hangi özelliklerine istinaden konut veya çatılı işyeri olarak tanımlanması gerektiğinin, konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerine özgü sona erme sebeplerine ilişkin hangi düzenlemelerin bulunduğunun, genel kiraya ilişkin düzenlemelerin uygulanıp uygulanamayacağı, uygulanabilcekse ne şekilde uygulanması gerektiğinin, sözleşmenin feshine yönelik bildirim yolunun veya dava yolunun hangi hallerde ve ne şekilde kullanılabileceğinin, gerek kiracıdan kaynaklanan sona erme sebepleri ve gerekse de kiraya verenden kaynaklanan sona erme sebeplerinin Kanun'da nasıl düzenlendiğinin ve uygulamada Yargıtay kararlarına ne şekilde yansıdığının incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, konut ve çatılı işyeri kira sözleşmerinin kiracı veya kiraya veren tarafından, hangi durumlarda ve hangi koşullara tabi olarak, hangi usul ve esaslara göre sona erdirilebileceği ve bunların sonuçları çalışmada ayrıntısı ile incelenmiştir.

This study covers residential and roofed workplace lease contracts and the reasons for the termination of these agreements, based on the provisions of the law in force and in the light of high judicial decisions. The reasons for the termination of residential and roofed workplace lease contracts are regulated in two main groups based on the general lease provisions and its specific termination conditions in the Turkish Code of Obligations No. 6098. In this context, respectively; it is obligatory to define the structure, which is the subject of the lease agreement, as a residence or a roofed workplace, based on which features, in the concrete case, what regulations exist regarding the reasons for termination peculiar to residential and roofed workplace lease contracts, whether the regulations regarding general lease can be applied and, if applicable, how they should be applied, how to examine and evaluate in which cases and in what way the notification method or litigation for the termination of the contract can be used, both the reasons for termination arising from the lessee and how the termination reasons arising from the lessor are regulated in the Law and how they are reflected in the decisions of the Supreme Court in practice. In this regard, in which cases and subject to which conditions, on what procedures and principles, the lease contracts for residential and roofed workplaces can be terminated by the lessee or lessor, and the results of these are examined in detail in the study.
Reasons for the termination of residential and roofed workplace leases
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, Hukuk Ana Bilim Dalı
Keywords: Hukuk; Law