Survival strategies of second generation Turkish returnees from Germany - Ünverir, Hale (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2008)
Bu çalışmanın amacı, Almanya'ya isçi göçmen olarak giden birinci neslin çocuklarının 80li yıllarda Türkiye'ye döndüklerinde edindikleri deneyimlere ışık tutmak. Görüşmelere katılan kişiler-geri dönene kadar Almanya'ya `yuvam' diyen kişiler- ikinci nesil geri dönenlerden seçilmiştir. Katılımcılarımın özel hayatları ile ilgili verilere sağlıklı bir şekilde ulaşabilmek için derinlemesine-görüşme tekniği kullanılmıştır. Amacım, geri dönen ailelerin çocuklarının yasadıkları `kültür sokunu' hangi yöntemler kullanarak öğrenmekti. Hatırladıkları ve anlatılanlar onların Türkiye'ye geri döndüklerindeki uyum sureci ile ilgiliydi. Altmışlarda başlayıp yetmiş ortalarına kadar suren yüklü isçi göçüne katilmiş kişiler olan ebeveynleri için Türkiye'ye dönmek yeniden-gerigöcmek etmekti. Ancak çocukları için, az veya hiç tanımadıkları bir ülkeyi keşfetmek ve sorunlarıyla basa etmeye çalışmaktı. Bu çalışmanın amacı bu çocuklar tarafından kullanılan hayatta kalma yöntemlerini anlamaktır ve tanımadıkları bir ülkeye `yuvam' demeyi öğrenmeleridir.

The purpose of this study is the shed light on the experiences of children of first generation Turkish workers in Germany upon their return to Turkey in the 80s. The research subjects were chosen from among second generation returnees who, until the move, had called Germany their ‘home’. In the interest of the privacy of the individuals involved, the in-depth interview technique was employed. The aim was to explore the strategies these returnee children used in order to overcome culture shock. The recalled and narrated their experiences related to their adaptation process in Turkey. For their parents, who were part of the massive labor movement in the mid-sixties to early seventies, returning to Turkey was re-emigrating, but for their children it was entailed discovering and dealing with a new country. This study aims to provide an understanding of the survival strategies employed by these children to survive in a partially or completely unfamiliar country which they were told would be ‘home’.
Almanya'dan Turkiye'ye geri donen ıkinci neslin hayatta kalma stratejileri