Being a female leader in the energy sector: A thematic analysis through the lenses of authentic leadership - Sivaslıoğlu, Eda (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2025)
Tez, otantik liderlik modelinin özellikle karmaşık ve dinamik endüstrilerde kişinin liderlik tarzını nasıl etkilediğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, Türkiye'de erkek egemen enerji sektörünün ilk kadın lideri olarak tanımlanan OPET CEO'su Nurten Öztürk'e odaklanmaktadır. Çalışma, otantik liderliğin temel boyutlarının onun liderliğinde hangi yollarla somutlaştırıldığını vurgulamaktadır. Tez, otantik liderliğin dört temel alanı içerdiğini iddia eden Walumbwa vd. (2008) tarafından önerilen teoriye dayanmaktadır: öz farkındalık, ilişkilerde şeffaflık, içselleştirilmiş ahlaki bakış açısı ve dengeli işleme. Tematik analiz kullanan tek bir vaka çalışmasına odaklanan nitel bir araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler, kitaplardan, basında yayınlanan ve sosyal medyada paylaşılan röportajların ikincil analizi yoluyla toplanmıştır. Alt temaları belirlemek için Tabak vd. (2012) tarafından yapılan otantik liderliğin Türkçe uyarlaması kullanılmıştır. Bulgular, otantik liderliğin dört temel boyutunun Öztrk'ün söylemlerinde belirgin olduğunu ve modelle uyumlu olduğunu göstermektedir. Çalışma, komplike, erkek egemen endüstrilerde otantik liderlik tarzının bir kadın lider tarafından uygulanmasını ve örgütler üzerindeki etkilerini vurgulamaktadır. Otantik liderliğin boyutları Öztürk'ün liderliğinde tutarlı bir şekilde yansımıştır. Dört ana temel bileşenin yanı sıra, sekiz ek tema ortaya çıkmıştır: eğitim ve bilgi paylaşımı, vizyoner liderlik, çevre bilinci, kadın liderliği, iş tutkusu, cinsiyet eşitliği, yenilikçilik ve yaratıcılık. Bunlar, otantik liderliğin orijinal çerçevesinin ötesine genişleyebileceğini göstermektedir. Ayrıca cinsiyet sorunlarından, çevresel sorunlardan ve toplumsal taleplerden etkilendiğini de ortaya koymaktadır. Çalışma, erkek egemen, Batı dışı bir bağlamda başarılı bir kadın liderin ayrıntılı bir incelemesi yoluyla otantik liderlik teorisini genişleterek literatüre katkıda bulunmaktadır.

The thesis aims to explore how the authentic leadership model influences one's leadership style, particularly in complex and dynamic industries. The research focuses on Nurten Öztürk, CEO of OPET, described as the first female leader in the male-dominated energy sector in Türkiye. The study highlights in which ways core dimensions of authentic leadership are embodied in her leadership. The thesis relies on the theory proposed by Walumbwa et al. (2008), which claims authentic leadership includes four core domains: self-awareness, transparency in relationships, internalized moral perspective, and balanced processing. A qualitative research approach focused on a single case study is utilized, employing thematic analysis. Data were gathered through secondary analysis of interviews published in books, the press, and shared on social media. The Turkish adaptation of authentic leadership by Tabak et al. (2012) is used for determining sub- themes. Findings show that the four core dimensions of authentic leadership are evident in her discourses and align with the model. The study emphasizes the implementation of an authentic leadership style in complex, male-dominated industries and its effects on organizations. The dimensions of authentic leadership are consistently reflected in Öztürk's leadership. In addition to the four main aspects, eight additional themes emerged: education and knowledge sharing, visionary leadership, environmental awareness, women's leadership, work passion, gender equality, innovation, and creativity. These reveal that authentic leadership can expand beyond its original conceptualization and is influenced by gender issues, environmental problems, and societal demands. The study contributes to the literature by expanding authentic leadership theory through a detailed investigation of a successful female leader in a male- dominated, non-Western context.
Enerji sektöründe kadın lider olmak: Otantik liderlik merceğinden tematik bir analiz
Keywords: Psikoloji; Psychology ; İşletme