UFRS 16 kiralamalar standardının finansal tablolar üzerindeki etkileri ve örnek uygulama - Ateş, Yağmur (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2020)
ÖZET: Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (UMSK) tarafından küresel finans piyasalarında şeffaflığı sağlamak için UMS 17 Kiralama İşlemleri'nin yerini alacak olan UFRS 16 Kiralamalar'ı 13 Ocak 2016'da yayınlamıştır. 1 Ocak 2019'da başlayan dönemler ve sonrasında uygulanması zorunlu olan UFRS 16 Kiralamalar, finansal kiralama ve faaliyet kiralaması ayrımını kiracılar açısından ortadan kaldırmıştır. Kiracılar, süresi 12 ay veya daha fazla olan kiralamalarda, dipnotlarda açıklamak (bilanço dışı) yerine tüm varlık ve yükümlülükleri muhasebeleştirmek ve finansal tablolarda sunmak zorundadır. Bu çalışmada UFRS 16 Kiralamalar'ın getirdiği yeni düzenlemeler incelenecek ve standardın finansal tablolara etkilerinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın amacına uygun olarak örnek finansal tablolar oluşturulup, UFRS 16 Kiralamalar'a geçiş ile meydana gelen değişiklikler yüzdesel karşılaştırma ve oran analizi ile hesaplamalar yapılarak incelenmiştir. Çalışma sonucuna göre; UFRS 16 Kiralamalar'ın uygulanmasının, sektör bazında farklılık gösterse de, kiralama sözleşmeleri bulunan tüm şirketlere ait finansal tablolar üzerinde önemli etkilere neden olduğu görülmüştür. Söz konusu standardın uygulanması ile özellikle finansal durum tablolarının daha gerçekçi ve daha objektif görüntüye sahip olacağı, dolayısıyla finansal tablo kullanıcılarının daha doğru karar vermesine yardımcı olacağı tespit edilmiştir.

ABSTRACT: In order to ensure the transparency in the global financial markets, IFRS 16 Leases, which has superseded IAS 17, was issued by International Accounting Standards Board (IASB) on 13 January 2016. According to IFRS 16 Leases, which is effective for periods beginning on or after 1 January 2019, the lessees do not need to distinguish between "finance leases" and "operating leases". For all leases with a term of 12 months or more, the lessees should recognize assets and liabilities and present them in their financial statements instead of disclosing in the notes to the financial statements (off-balance sheet). This study aims to examine the new provisions of IFRS 16 Leases, and analyze the possible effects of the standards on financial statements. In accordance with the aim of this study, sample financial statements have been prepared, and the changes that have occurred with the transition to IFRS 16 Leases have been examined by horizontal and ratio analysis. According to the results of this study, although the impact of the application of IFRS 16 varies on a sector basis, it has been observed that it had significant effects on the financial statements of all companies having lease contracts. With the application of the mentioned standard, it has been determined that especially the financial statements will have a more fair and objective view, thus, they will help the users of financial statements to make more accurate decisions.
The impact of IFRS leases standard on financial statements and an application
Keywords: IFRS 16; financial reporting; finance lease; operating lease; UFRS 16; finansal raporlama; finansal kiralama; faaliyet kiralaması