Geriatrik onkoloji hastalarında beslenme durumu kontrol skoru CONUT'un malnutrisyon riski ve sarkopeninin belirlenmesindeki rolü - Tanhan, Rozerin (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2025)
Bu araştırmada, 65 yaş üstü kanserli bireylerin, beslenme durumu kontrol skoru CONUT'un malnütrisyon ve sarkopeniyi belirlemedeki yerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Ağustos-Ekim 2024 tarihleri arasında İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi Onkoloji polikliniğine başvuran yaş ortalamaları 71,76±5,56 yıl olan 197 kanser tanılı birey ile yürütülmüştür. Araştırma verilerinin toplanması için bireylerin demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, Beslenme Durumu Kontrol skoru CONUT, sarkopeni risk düzeylerini ölçmek için SARC-F ölçeği ve malnütrisyon düzeylerini ölçmek için MNA ölçeği kullanılmıştır. CONUT skoru sonuçlarına göre bireylerin, %34,5'inin normal beslenme durumunda olduğu, %26,9'unun hafif derecede, %6,1'inin orta derecede ve %32,5'inin şiddetli derecede yetersiz beslendiği belirlenmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin CONUT skoru arttıkça SARC-F skoru da arttığı gözlemlenmiştir. Hastaların CONUT skoru ile malnütrisyon arasında güçlü ve anlamlı negatif ilişki bulunmaktadır. CONUT skoru arttıkça MNA skoru azalmaktadır. Ayrıca çalışmaya katılan hastaların sarkopeni ile malnütrisyon durumu arasında orta düzeyde negatif bir korelasyon olduğu saptanmıştır. SARC-F skoru arttıkça MNA skoru düşmektedir. Bu çalışma sonuçlarına göre beslenme durumu kontrol skoru CONUT'un, geriatrik onkoloji hastalarında malnütrisyon ve sarkopeni riskini öngörmede önemli bir araç olarak kullanılabileceğini değerlendiriyoruz.

In this study, it was aimed to examine the role of the nutritional status control score CONUT in determining malnutrition and sarcopenia in individuals with cancer over 65 years of age. The study was conducted with 197 individuals diagnosed with cancer with a mean age of 71.76±5.56 years who were admitted to the Oncology Clinic of Istanbul Training and Research Hospital between August and October 2024. Demographic characteristics, anthropometric measurements, Nutritional Status Check score CONUT, SARC-F scale to measure sarcopenia risk levels and MNA scale to measure malnutrition levels were used to collect the data. According to the CONUT score results, 34.5% of the individuals were in normal nutritional status, 26.9% were mildly, 6.1% were moderately and 32.5% were severely malnourished. It was observed that as the CONUT score of the individuals participating in the study increased, the SARC-F score also increased. There is a strong and significant negative relationship between CONUT score and malnutrition. As the CONUT score increases, the MNA score decreases. In addition, a moderate negative correlation was found between sarcopenia and malnutrition status of the patients participating in the study. As the SARC-F score increases, the MNA score decreases. According to the results of this study, we conclude that the nutritional status control score CONUT can be used as an important tool to predict the risk of malnutrition and sarcopenia in geriatric oncology patients.
The role of the CONUT nutritional status control score in determining the risk of malnutrition and sarcopenia in geriatric oncology patients
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Nutrition and Dietetics