Covid-19 salgını sonrası Türk kadınlarının değişen yaşam tarzının tüketim davranışları üzerine etkisi hakkında bir inceleme - Bora, Elif (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2022)
ÖZET: Covid-19 ismi verilen virüs pandemi olarak ilan edilmiş ve tüm dünyayı etkilediği belirtilmiştir. İnsanlara karantina, sosyal izolasyon gibi yeni kavramlar katmış ve değişen yaşam düzeni ile hayatlarını farklı yaşamalarına sebep olduğu ve yaşam tarzlarını değiştirdiği gözlemlenmiştir. Covid-19 salgını tüketicilerin satın alma kararını verme niyetleri, aşamalarını ve nasıl gerçekleştirdiklerini yeniden analiz edilmesine sebep olmuştur. Covid- 19 salgını ile kadınların hayatına giren sosyal izolasyon ve yeni yaşam tarzları detaylı bir şekilde incelenerek tüketici davranışları üzerindeki değişim Covid- 19 öncesi dönemle karşılaştırılarak aktarılmıştır. Tüketim, tüketim kültürü, Türk kadının tüketim davranışı Covid-19 salgını öncesi dönemi literatürden detaylı aktarılmış, Covid-19 salgını ile değişen yaşam tarzlarının Türk kadın tüketici davranışları üzerine nasıl bir etkisi olduğu analiz edilerek yorumlanmıştır. Covid19 salgını sonrası Türk kadınlarının sosyal hayatları, seyahat planlarına yaklaşımları, toplu taşıma kullanımı, restoranlara yaklaşımları detaylı olarak incelenmiş ve analiz edilmiştir. Covid-19 sonrası alışveriş kategorilerindeki değişim, çevrimiçi tüketimin artışı ve alışveriş merkezlerine, marketlere, pazarlara yaklaşım veriler analiz edilerek aktarılmıştır.

ABSTRACT: The virus named Covid-19 was declared as a pandemic and it was stated that it affected the whole world. It has added new concepts such as quarantine and social isolation to people, and it has been observed that it has caused them to live their lives differently and changed their lifestyles with the changing life styles. The Covid-19 outbreak has led to a reanalysis of consumers' purchasing intentions, stages in making purchasing decisions and how they carry out their decisions. The concept of social isolation and new lifestyles that entered the lives of women with the Covid-19 epidemic were examined in detail and the change observed in consumer behavior was compared with the pre-Covid-19 period. Consumption, consumption culture and consumption behavior of Turkish women were explained in detail by using the literature before the Covid-19 epidemic, and the effects of the changing lifestyles with the Covid-19 epidemic on the behavior of Turkish women consumers were analyzed and interpreted. After the Covid-19 epidemic, the social lives of Turkish women, their approach to travel plans, their use of public transport and their approach to restaurants were examined and analyzed in detail. The change in shopping categories after Covid-19, the increase in online consumption and the approach towards shopping centers, markets and markets were analyzed and conveyed.
An investigation on the effect of the changing lifestyle of Turkish women after the Covid-19 outbreak on the consumption behaviors
Keywords: Covid-19; Sosyal İzolasyon; Tüketim Kültürü; Toplumsal Roller; Türk Kadını; Social Isolation; Consumption Culture; Social Roles; Turkish Women