Aflatoksin Algılaması İçin Kağıt Tabanlı Piyezorezistif Mems Biyoalgılayıcı Tasarımı Ve Üretimi - Gül, Özgür; Gökdel, Yiğit Dağhan (My University, 2021)
Aflatoksinler, yiyecek ve yemlerde sıcaklık ve nem kos?ullarının uygun olması durumunda bu?yu?yu?p, yetis?en ku?flerin u?rettig?i toksik maddelerdir. Genellikle Aspergillus sus?ları tarafından u?retilmektedirler. So?z konusu bu maddeler Uluslararası Kanser Aras?tırma Ajansı (International Agency for Research on Cancer, IARC) tarafından o?zellikle karacig?eri etkileyen kanserojen madde olarak sınıflandırılmıs?lardır. I?nsan ve hayvan sag?lıg?ı ic?in son derece tehlikeli olan aflatoksinin tespit edilmesi ic?in farklı test ve metotlardan yararlanılmaktadır. Bu proje kapsamında aflatoksinin gıdalarda, o?zellikle su?t ve su?t tozunda tespit edilmesi hususunda c?alıs?ılacaktır. O?lc?u?mler sırasında kullanılacak test ve metotların sahada kullanılabilir nitelik tas?ıyor olması hem u?retim maliyetlerinin du?s?u?k olmasını hem de kolay tespit usullerinin gelis?tirilmesini gerektirmektedir. Proje kapsamında tasarlanıp, u?retilecek biyoalgılayıcıların bahsi gec?en bu niteliklere sahip olması adına tas?ınabilir ve kullan-at o?zellikli olması gerekmektedir. Bu noktadan hareketle, ilk olarak selu?loz tabanlı malzemelerin temel ankastre kiris? yapısı kullanılarak, minimal seviyede laboratuvar ihtiyac?larıyla u?retilebilir olması istenmektedir. Ek olarak, u?retim adımları mu?mku?n olan en basit ve pratik formata indirgenerek u?retim maliyetlerinin de du?s?u?ru?lmesi planlanmıs?tır. Ayrıca, u?retim esnasında kullanılan yo?ntemin seri u?retim proseslerine adapte edilebilir olmasına dikkat edilmis?tir. Biyoalgılayıcıların hassasiyetlerinin belli bir seviyenin u?zerinde arttırılması (bu proje ic?in 50 ng/kg miktarı 5 ? 150 ng/kg o?lc?u?m aralıg?ında tespit etmek) sistemin hızlı ve ucuza u?retilmesine engel olmaktadır. Bu nedenle benzer hassas o?lc?u?mleri daha basit u?retim teknikleri ile olus?turulan biyoalgılayıcıları kullanarak yapabilmek ic?in nano-manyetik parc?acıklardan yararlanılmasına karar verilmis?tir. Manyetik alan altındaki nano-manyetik parc?acıkların ferromanyetik o?zellikleri sayesinde, bag?lı bulundukları ve o?lc?u?lemeyecek kadar hafif olan biyomoleku?llerin manyetik yu?kseltme kullanılarak o?lc?u?lebilir ag?ırlıkta olması sag?lanmaktadır. O?zetle, gerc?ekles?tirilecek biyoalgılayıcılar kag?ıt tabanlı, kolay ve ucuza u?retilebilir, seri u?retime uygun ve kullan-at o?zellikli olacak ve eser miktardaki aflatoksin maddesini manyetik ku?tle yu?kseltme metoduyla algılayacaktır.
1.03.2021 00:00