Neoliberal transition in health system in Turkey: The case of the city hospital model - Karaçam, Ozan (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2021)
Sağlık Sistemi dünyada ve Türkiye'de keskin bir şekilde bir dizi yapısal değişikliklere uğrarken, bu değişikliklerin arkasında yatan sermaye ilişkilerinin eleştirel siyasal iktisadın argümanları ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda AK Parti'nin 2003 yılından beri tam olarak yürürlüğe koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı çalışmanın odak noktasıdır. Devletin kamu hizmetleri sunumunda köklü dönüşümlere yol açan ve sağlık sistemine de nüfuz eden Kamu Özel İşbirliği Modeli bu tezde incelemeye tabi tutulmuştur. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın ikinci fazı olan Şehir Hastanesi Modeli ise Kamu Özel İşbirliği'nin en güncel örneğidir ve bu çalışmada bir olgu olarak incelenmektedir. Çalışmada Kamu Özel İşbirliği Modeli ile inşa edilen Şehir Hastanelerinin yasal, siyasal ve iktisadi bağlamları kapsamlı şekilde yer almaktadır. Tez, temel olarak, Kamu Özel İşbirliği sözleşmeleri ile inşa edilmeye devam eden Şehir Hastanelerinin eşit erişime açık bir sağlık hakkı olarak değil, bir yatırım ve sermaye transfer alanı olarak yapıldığı sonucuna varmaktadır. Anahtar Kelimeler: Piyasalaştırma, Özelleştirme, Ticarileştirme, Sağlığın Metalaştırılması, Şehir Hastaneleri

While the health system has been sharply undergoing a whole series of changes in the world and Turkey, the assessment of capitalist relationships in the background of these changes is being aimed at critical political economics arguments. In this regard, Health Transformation Program, implemented by Justice and Development Party since 2003, is the focal point of the study. Besides, the Public-Private Partnership Model that has been profoundly led to transform in the provision of public services, in the meantime, it has also been penetrating the health system is examined in the thesis. The City Hospital Model, which is the second phase of the Health Transformation Program, is the latest example, and it is evaluated as a fact in the research. The study has been comprehensively containing the legal, political, and economic context of City Hospitals that have been built by the Public-Private Partnership Model. The dissertation, fundamentally, concludes that the City Hospitals continuing to be built by the Public-Private Partnership Contracts does not mean the right to health having equal access; these are the lucrative areas of investment and capital transfer for the contractor companies. Keywords: Marketization, Privatization, Commercialization, Commodification of Health, City Hospitals
Türkiye'de sağlık sisteminde neoliberal dönüşüm: Şehir hastaneleri modeli örneği
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, Uluslararası Politik Ekonomi Ana Bilim Dalı
Keywords: Ekonomi; Economics; Sağlık Kurumları Yönetimi