Kadınların adalete erişimi: Bir adalete erişim meselesi olarak adli yardım - Aktaş, Aslı (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2022)
Bu çalışmada bir adalete erişim meselesi olarak adli yardım uygulamalarının kadınların adalete erişimi kapsamında ele alınması amaçlanmaktadır. Bu tez çalışması ile adli yardım uygulamalarının kadınların adalete erişimine etkisi, adalete erişim literatüründe incelenmiştir. Literatür taraması sonucu elde edilen kriterler doğrultusunda, İstanbul Barosunun adli yardım çalışma rapor ve faaliyetleri analiz edilmiş ve adli yardım desteği sunmuş kadın avukatlarla yarı yapılandırılmış soru formları ile görüşmeler sağlanmıştır. Bu çerçevede sunulan çalışma beş bölümden oluşmaktadır: İlk bölüm, adalete erişim kavramının teorik arka planını aktarmaktadır. Akabinde bir adalete erişim meselesi olarak adli yardım ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise literatürde kadınların adalete erişim meselesini adli yardım ekseninde ele alan çalışmalar üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde araştırma yöntemi açıklanmıştır. Beşinci bölümde ise İstanbul Barosu çalışmalarından ve avukatlarla derinlemesine mülakatlardan elde edilen araştırma bulguları analiz edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Adalete erişim, adli yardım, toplumsal cinsiyet, kadın hakları, kadınların adalete erişimi

This study is aimed to examine the use of legal aid practices by women as a matter of access to justice. This thesis focuses on the effects of legal aid practices on women's access to justice in line with the literature on access to justice. Using the criteria obtained from the literature review, interviews were conducted with female lawyers who provided legal aid support in a semi-structured format, and the legal aid work reports and activities of the Istanbul Bar Association were analyzed. In this framework, this study is divided into of five chapters: The first chapter consists of the theoretical background of the concept of access to justice. Subsequently, legal aid is discussed as a matter of access to justice. The third chapter presents studies in the literature that deal with the issue of women's access to justice in the context of legal aid. The fourth chapter explains the research methodology used. The fifth chapter discusses the research findings from the analyses of Istanbul Bar Association's activities and the interviews with female lawyers. Keywords: Access to justice, legal aid, gender, women's rights, women's access to justice.
Women's access to justice: Legal aid as an access to justice issue
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, Hukuk Ana Bilim Dalı
Keywords: Hukuk; Law