Covid-19 pandemisinde mali tablo analizi: BİST gıda sektörü üzerine bir inceleme - Küçükbay, Başak Varlıhan (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmanın amacı 2019 yılının sonlarında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkıp kısa sürede küresel bir salgına dönen COVİD-19'un Bist'te işlem gören ve bilgileri Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)'ta yayınlanan bir gıda firmasının finansal tabloları üzerindeki etkisini ve pandeminin firmanın finansal performansına etkisini analiz etmektir. Çalışmada Tat Gıda, Tukaş Gıda ve Kerevitaş Gıda A.Ş.'nin 2019, 2020 ve 2021 yıllarına ait mali tabloları incelenecektir. Bu mali analiz çalışması için öncelikle gerekli olan analiz türleri ve teknikleri hakkında teorik bilgiler paylaşılacaktır. Akabinde analizi yürütmek için Karşılaştırmalı Analiz, Yüzde Yöntemi ile (Dikey) Analiz ve Oran (Rasyo) Analizi yöntemlerinden faydalanılacaktır. Çalışmanın sonucunda; Tat, Tukaş ve Kerevitaş Gıda A.Ş.'nin pandemi sürecine hızlı bir adaptasyon geliştirerek tüm varlıklarını ve yükümlülüklerini etkin bir şekilde yönettiği, pandemi sürecinden özkaynaklarını koruyarak ve karını arttırarak çıktığı, sektör içerisindeki konumunu pandemi öncesine göre güçlendirerek çıktığı bilgisine ulaşılmıştır.

The aim of this study is to analyze the impact of the COVİD-19 pandemic, which emerged in Wuhan, China at the end of 2019 and quickly turned into a global outbreak, on the financial statements and financial performance of a food company listed on Borsa Istanbul (BIST) and whose information is published on the Public Disclosure Platform (KAP). The study will examine the financial statements of Tat Gıda, Tukaş Gıda, and Kerevitaş Gıda A.Ş. for the years 2019, 2020, and 2021. Before conducting the financial analysis, theoretical information about the necessary types and techniques of analysis will be shared. Then, Comparative Analysis, Vertical Analysis (Percentage Method), and Ratio Analysis methods will be used to conduct the analysis. As a result of the study, it has been found that Tat, Tukaş and Kerevitaş A.Ş. rapidly adapted to the pandemic period, effectively managed all its assets and liabilities, preserved its equity, increased its profitability, and emerged from the pandemic in a stronger position within the industry compared to the pre-pandemic period.
Yüksek Lisans
Keywords: İşletme; Business Administration