Politics of storytelling: Queer Children's (in)visibility and censorship in Turkish children's literature - Genç, Sümeyye Sultan (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2025)
Bu tez, günümüz Türkiye'sindeki queer temalı çocuk edebiyatına yönelik sansürü, özellikle Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu gibi kurumlar aracılığıyla uygulanan devlet temelli kısıtlamalar ve söylemsel stratejiler üzerinden incelemektedir. Michel Foucault'nun soybilim (genealogy) kavramı ve söylem analizi yaklaşımına dayanan bu çalışma, çocuk edebiyatındaki queer anlatıların, gelişimsel ve ahlaki normları koruma gerekçesiyle sistematik biçimde nasıl marjinalleştirildiğini araştırmaktadır. Bu çalışma, Kalp Çarpıntısı, Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi ve Kız Çocuk Hakları Bildirgesi adlı kitapların sansürlenmesine ilişkin üç derinlemesine vaka analizini yapmaktadır. Bu vakalar üzerinden, devlet gücünün bürokratik ve hukuki mekanizmalar aracılığıyla queerliği çocuk gelişimi, masumiyet ve ulusal ahlak için bir tehdit olarak nasıl inşa ettiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, kurumsal söylemin queerliği nasıl müstehcen, zararlı, tehlikeli ya da istenmeyen olarak kurduğunu ve bu temsillerin heteronormativiteyi dayatan daha geniş biyopolitik yönetim stratejilerine nasıl hizmet ettiğini sorgular. Bu tez ayrıca hem sansürlenen kitapların içeriğini hem de bu kitaplara yönelik yasal metinleri inceleyerek, queer anlatıların yok edilmesinin çocukların kapsayıcı ve çoğulcu hikâyelere erişimi üzerindeki toplumsal etkilerine odaklanmaktadır. Son olarak, queer çocuk edebiyatını kültürel direnişin bir aracı olarak görür ve dönüştürücü potansiyeline vurgu yapar; otoriter rejimler altında çocukluk, toplumsal cinsiyet rolleri ve egemen aile yapıları gibi normatif kurguları sarsma kapasitesine sahip olduğunu öne sürer.

This thesis examines the censorship of queer-themed children's literature in contemporary Türkiye by particularly focusing on state-imposed restrictions and discursive strategies imposed by institutions such as the Board for the Protection of Minors from Obscene Publications. Relying on Michel Foucault's concept of genealogy and discourse analysis, this study investigates how queer narratives in children's literature are systematically marginalized on the grounds of protecting developmental and moral norms. It includes three in-depth case studies of the censorship of the books called Heartstopper, Declaration of the Rights of Boys, and Declaration of the Rights of Girls. Through these case studies, the thesis aims to reveal how state power functions through bureaucratic and legal mechanisms to construct queerness as a threat to childhood development, innocence, and national morality. In this way, it interrogates how institutional discourse portrays queerness as obscene, harmful, dangerous or undesirable, and how this portrayal contributes to wider strategies of biopolitical governance to impose heteronormativity. This thesis also focuses on the social implications of such erasure for children's access to inclusive and all-embracing narratives by studying both the content of books in question and the legal texts that censor them. Finally, it argues for the transformative potential of queer children's literature as a vehicle for cultural resistance, capable of disturbing normative constructions of childhood, gender roles, and hegemonic familial structures under authoritarian rule.
Hikâye anlatımının politikası: Türk çocuk edebiyatında Queer Çocukların (gayri)görünürlüğü ve sansür
Keywords: Karşılaştırmalı Edebiyat; Comparative Literature