Short term post-ipo share price performance comparison of publicly owned and private companies - Bostanoğlu, Ali Mert (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2021)
ABSTRACT: This thesis aims to examine and compare initial trading day and twelve months stock performance of privatization initial public offerings (PIPOs) and private company initial offerings (IPOs) between 1990 and 2019 in Turkey. A sample of 425 IPOs, consisting of 25 PIPOs and 400 private company IPOs are analysed in the study. Consistent with previous literature, underpricing is evident with the mean initial trading day of 8.5% of the entire sample. Privatization IPOs results in Turkey also indicate a higher magnitude of underpricing compared to private company IPOs. This is consistent with previous studies that suggest PIPOs generally offer higher initial excess returns compared to private company IPOs. Regarding the twelve-month period, the cumulative abnormal return method yields 4.3% for all IPOs. Similar to initial day performance, PIPOs also appears to be more underpriced compared to private company IPOs.

ÖZET: Bu araştırmanın amacı Borsa İstanbul’da, 1990 ve 2019 yılları arasında halka arzı gerçekleştirilen özel şirketlerin ve özelleştirilen devlet şirketlerinin hisse getirilerinin ilk işlem gününde ve on iki aylık süre zarfında gösterdiği performansın incelenmesi ve karşılaştırmasıdır. Çalışmada toplam 425 halka arz incelenmiş olup bu halka arzların 400’ü özel şirket, 25’i ise özelleştirilen devlet şirketlerinden oluşmaktadır. Literatürle uyumlu olarak hisse senetlerinin ortalama ilk işlem günü getirisi %8.5 olarak bulunarak düşük fiyatlamanın var olduğu gözlemlenmiştir. Yine aynı şekilde bu konuda yapılan daha önceki çalışmalarla uyumlu olarak özelleştirilen şirketlerin, özel şirketlere göre daha yüksek oranda düşük fiyatlandırıldığı görülmüştür. Halka arzların on iki aylık dönemdeki hisse performansları incelendiğinde ise tümünün kümülatif anormal getirisi %4.3 olarak bulunmuştur. İlk işlem günü sonuçlarına benzer şekilde özelleştirilen devlet şirketlerinin özel şirketlere göre daha düşük fiyatlandırıldığı sonucuna varılmıştır.
Özel ve özelleştirilen şirketlerin halka arzları sonrası kısa vadeli hisse performanslarının karşılaştırması
Keywords: Initial Public Offering; Underpricing; Short-Term Share Performance; Private company IPO; Privatization IPO; İlk Halka Arz; Düşük Fiyatlama; Kısa Vadeli Hisse Performansı; Özelleştirme Halka Arzı; Özel Şirket Halka Arzı