Monetary transmission mechanism in turkey - Tüysüzoğlu, Sinem (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2012)
2001 krizi sürecinde Türkiye’deki bankacılık sektörü ciddi bir sınav vermiş, bu dönemden sonra bankacılık sektöründe köklü değişimler uygulamaya konulmuştur. Öncelikle Merkez Bankası’nın uygulamaları değişmeye başlamış, ana amacını fiyat istikrarı olarak belirlemiştir. Sabit kur rejiminden dalgalı kur rejimine geçiş süreci, TL’nin devalüe edilmesi, politika faiznin piyasa faizlerine yön vermesi bu dönemden sonra uygulamaya başlamıştır. Merkez Bankası bu dönemden sonra piyasa beklentilerine yön vermek için gerekli altyapıyı oluşturmaya başlamıştır. 2002-2010 dönemi Türkiye ekonomisinin istikrara oturtulmaya çalışıldığı, çok yönlü yeni uygulamaların yürürlüğe konulduğu bir dönemdir. Bu çalışmada 2002- 2010 döneminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikasının ve bu çerçevede Merkez Bankasının piyasaya yön vermek için kullandığı gösterge faiz oranının piyasalara etkileri açıklanmaya çalışılacaktır.

The banking sector of Turkey has been passed a serious test during the crisis of 2001, afterthese period, it’s been put into practice changeovers in banking sector. Firstly, the applications of Central Bank has begun to change and it has determined its main object asprice stabilization. It has begun to apply the transition period from fixed rate regime to floating rate, devaluating TL, directing market interests of policy interest after these period. Central Bank has begun to create the necessary infrastructure to direct market expectations after these period. 2002-2010 is a period that has been tried to stabilise Turkish economy and to constitute new and various applications.In these study, it has been tried to explain monetary policy applications of Republic of Turkey Central Bank and its effects of base interest rate that Central Bank used to direct market in the period of 2002-2010.
Türkiye'de parasal aktarım mekanizması