TÜRKİYE'DE KAMU SAĞLIK HARCAMALARININ TARİHSEL SEYRİ: BETİMLEYİCİ BİR DEĞERLENDİRME - Yentürk, Nurhan; Yılmaz, Volkan (My University, 2017)
Türkiye'nin sağlık sistemi 2003 yılında uygulanmaya başlanan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile köklü bir dönüşüm sürecine girmiştir. Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesi ve sonrası Türkiye sağlık sisteminde kamu sağlık harcamalarının seyrini çıkarmak, gerek Türkiye'de sağlık sisteminin dönüşümü üzerine akademik tartışmayı ilerletebilmek, gerekse Türkiye için farklı sağlık politikası alternatifl erini tartışmaya açmak açısından önem arz etmektedir. Bu makale Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesi ve sonrasını kapsayacak biçimde Türkiye'de kamu sağlık harcamalarının tarihsel seyrini çıkarmakta ve bu seyri sağlık politikalarındaki değişikliklerle birlikte değerlendirmektedir. Makalede 2006 yılından sonrası için kolaylıkla bulunabilen ayrıştırılmış kamu sağlık harcamaları verisi kütüphane taraması ve yazışmalar yoluyla elde edilen verilerle birleştirilerek 1988 yılına kadar geriye götürülmektedir. Bu verilere dayanarak makalede yıllık kamu sağlık harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla içindeki oranının reform öncesi dönemden itibaren artış eğiliminde olduğu ve reformun bu artış eğilimini tersine çevirmediği iddia edilmektedir. Kamunun sağlık harcamalarındaki bu artış büyük oranda Sosyal Güvenlik Kurumu cari sağlık harcamalarından ve özellikle de tedavi harcamalarından kaynaklanmaktadır.