Impact of online investment applications on trading market - Idrees, Maliha (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma öncelikle çevrimiçi yatırım uygulamalarının Pakistan'daki hisse senedi alım satım piyasası üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma, çevrimiçi yatırım uygulamalarının borsada kullanımının kolaylık, güvenlik ve mahremiyet ile aşırı güvenin aracılık etkisi dahil olmak üzere farklı yönlerini alt kategorik olarak inceleyecektir. Bu araştırmadaki bağımlı değişkenler ticaret faaliyeti ve ticaret hacmidir. Önceki çalışmalar ve ilgili literatür kullanılarak kapsamlı bir kavramsal çerçeve oluşturulmuş ve dört hipotez türetilmiştir. Kolaylığın, aşırı güven aracılı veya aracısız olarak ticaret faaliyeti ve işlem hacmi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacağı varsayılmıştır. Güvenlik ve Gizlilik iyileştirmelerinin de ticaret faaliyetleri üzerinde olumlu bir etkisi olması bekleniyor. Amaçlı örnekleme tekniğinin kullanıldığı yapısal eşitlik modellemesine (SEM) dayalı bir araştırma tasarımı benimsenmiştir. Araştırmanın birincil verileri, katılımcıların Pakistan'daki borsa katılımcıları olduğu anketler kullanılarak toplandı. Verileri daha fazla ölçmek ve araştırmanın geçerliliğini ve güvenilirliğini analiz etmek için SmartPLS yazılımı kullanıldı. Bu çalışma, çevrimiçi yatırım uygulamalarının daha verimli ticaret elde etmede nasıl bir rol oynadığına ilişkin mevcut araştırmalara önemli ölçüde katkıda bulunmayı amaçladı ve bu, borsa katılımcılarının performanslarını artırmak için doğaçlama yapmaları gereken alanları bilmelerine yardımcı olacak ve bu da onlara yol açacaktır. Hisse senedi alım satım getirilerini artıracak. Kolaylığın alım satım faaliyeti ve işlem hacmi üzerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna varıldı. Benzer şekilde güvenlik ve gizliliğin artmasıyla birlikte ticaret faaliyeti ve işlem hacmi de artıyor. Ancak sonuçlara göre aşırı güvenin aracılık etkisi reddedilmiştir.

This study is primarily aimed at investigating the impact of online investment applications on the stock trading market in Pakistan. The research will sub categorically examine different aspects of the use of online investment applications on the stock market, including the convenience, security and privacy and the mediating effect of overconfidence. The dependent variables in this research were trading activity and trading volume Using previous studies and relevant literature, a comprehensive conceptual framework was constructed and four hypotheses were derived. It was hypothesized that convenience will have a positive impact on trading activity and trading volume with and without the mediation of overconfidence. Security and Privacy improvement is also expected to have a positive influence on trading activity. A structural equation modeling (SEM) based research design was adopted in which a purposive sampling technique was used. The primary data, for the research, was collected using questionnaires for which the respondents were stock market participants in Pakistan. To further quantify the data and to analyze the validity and reliability of the research, SmartPLS software was used. This study was aimed at contributing significantly into the prevailing research on what role does the online investment applications play in achieving more efficient trading and this would help the stock market participants to know the areas they need to improvise in order to enhance their performance which will lead to increase in their stock trading returns. It was concluded that convenience has a positive impact on trading activity and trading volume. Similarly, with the increase in security and privacy, the trading activity and trading volume improves. However, the mediating effect of overconfidence was rejected as per the results.
Çevrimiçi yatırım uygulamalarının ticaret piyasasına etkisi
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı, Ekonomi Bilim Dalı
Keywords: Ekonomi; Economics