A dialectic relationship between discourses of cancer of newspapers and survivors in Türkiye - Uzuner, Nagehan (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2023)
Tarih boyunca tıptaki birçok teknolojik gelişmeye rağmen kanser hala en yaygın ölüm nedenlerinden biridir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kanser, dünya çapında bilinen önde gelen ölüm nedenidir ve 2020 yılında tahminen 10 milyon ölüme yol açmıştır (World Health Organization, 2022). Bu hastalık tanımlanırken günlük hayatta sıklıkla askeri terimler kullanılır. Askeri dilin sıklıkla kullanıldığı medyada da görülmektedir. Hauser ve Schwarz'ın (2020) son çalışması, savaş metaforlarının insanların kanser hakkında nasıl düşündükleri üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini gösteriyor. Bu olumsuz düşüncelerin, insanların sağlık davranışlarını baltalaması olasıdır. Bu çalışma, Türkiye'de medyadaki kanser söyleminin toplumsal ve kültürel dinamiklerini araştırarak kansere yönelik tutumla ilgili bağlamın belirlenmesine yardımcı olacaktır. Söylemin yaratılış nedenin, ağırlıklı olarak bedenin kontrolünü sağladığı görüşüdür. Kanserin medyada nasıl temsil edildiğini anlamak temel beklentilerden sadece biri iken, diğer beklenti ise medyadaki kanser söyleminin, ekonomik ve sosyolojik bağlamdaki kanser politikalarının zaman içinde nasıl değiştiğidir. Bunları anlamak için yapılan çalışma nitel araştırma yöntemine dayanmaktadır. 2017 ile 2021 arasında en çok okunan 5 gazete (Sözcü, Posta, Sabah, Hürriyet, Cumhuriyet) ve bu gazetelerin eklerinin içerikleri incelenmiştir. Kanserle ilgili haber ve yazılar şu şekilde farklı kategorilerde değerlendirilmiştir; Farkındalığı Artırma, Gerçeklere Dayalı Bilgi, Sorumluluk Alanı, Cinsiyetleştirme, Semantik Bilgi, Umut ve Destek, COVID-19. Araştırmayı zenginleştirmek için meme kanseri ve prostat kanseri tanısı olup, beş yıllık sağkalım süresini aşan bireyler ile veriler kendini tekrarlayıp, satürasyona ulaşana dek derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Tüm veriler toplandıktan sonra sonuçlar raporlanıp, Foucaultcu Söylem Analizi kapsamında tartışılmıştır.

Despite many technological medical advances throughout history, cancer is a leading cause of death worldwide. According to World Health Organization (WHO), cancer is conducted to an estimated 10 million deaths in 2020, or nearly one in six (World Health Organization, 2022). When describing cancer disease, military terms are often used in daily life. Also, it is seen that military language is frequently used in media. The study of Hauser and Schwarz (2020) shows that war metaphors can have a negative effect on how people think about cancer. These negative thoughts are likely to undermine the intention of people to engage in healthy behaviors. This study explores the social and cultural dynamics of the cancer discourse in media in Türkiye, which helps to determine the context of the attitude towards cancer. The reason for the creation of the discourse is the opinion that it predominantly provides control of the body. While understanding how cancer is represented in media is just one of the main expectations, the other expectation is how cancer discourse in media changes over time in the context of the politics, economy, and sociology of cancer. In order to understand these, the study is based on the qualitative research method. It examines the contents of 5 newspapers (the most read ones as Sözcü, Posta, Sabah, Hürriyet, and Cumhuriyet) and the supplements of the newspapers between 2017-2021. The cancer-related news and articles are evaluated under different categories; Raising Awareness, Factual Information, Sphere of Responsibility, Gendering, Semantic Information, Hope & Support, and COVID-19. In-depth interviews are done to enrich the research with breast cancer survivors and prostate cancer survivors exceeding the five-year survival until the data repeats itself and reaches a saturation point. After conducting the data, the data is transcribed and coded on NVivo. Later the results are reported and concluded within the scope of Foucauldian Discourse Analysis.
Türkiye'de gazetelerin kanser söylemleri ile kanser tanılı bireylerin söylemleri arasındaki diyalektik ilişki
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı, İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Keywords: Onkoloji; Oncology; İletişim Bilimleri