Bilişim Sektöründeki Gelişimin Türkiye’deki Online Ürün Tedarik Süreci Üzerindeki Etkisi ve Kısa Süreçte Tüketicilerin Sosyo Ekonomik Davranışlarında Ortaya Çıkan Farklılaşma - ACARER, Tayfun (Denta Florya ADSM Limited Company, 2021)
Bilişim sektörü asrımıza adının verildiği ve yaşantımızı kuşatan bir sektördür. Bu sektörün en önemli unsuru ise internettir. Günümüzde İnternet giderek daha yoğun kullanılmakta ve tüm yaşantımızı kuşatmaktadır. Bu değişimde yeni nesil teknolojiler ve onların sunmuş oldukları iletişim imkanlarının rolü büyüktür. Bilişim sektörünün temel hedefi her yerden ve her zaman haberleşmedir. Sosyal yaşantımız, iş yapımız, ticaret alışkanlıklarımız, vb değişimde diğer önemli etken haberleşme araçlarımızın genelde mobilize olmasıdır. Bilişim teknolojilerindeki gelişimin sonucu güncel yaşantımızdaki en önemli değişimlerden biri online ürün tedarik süreci ve tüketicilerin sosyo ekonomik davranışlarında görülmektedir. Bunun sonucu dünya ekonomilerindeki genel trend geleneksel ekonomiden digital ekonomiye doğrudur ve bu değişim artma eğilimindedir. Son yıllarda Türkiye bu değişimin en hızlı yaşandığı ülkelerden biri haline gelmiş ve hem e-ticaret, hem de ürün tedarik süreci sanal ortama kaymaya başlamıştır. Söz konusu süreci hızlandıran diğer bir etken 2019 yılı sonunda başlayan pandemidir. Pandemi nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı ve alış veriş merkezlerinin kapalı olması gibi etkenler elektronik ticareti geliştiren diğer bir unsur olmuştur. İnternet kullanımında son yıllarda görülen önemli bir değişim de kullanıcı yaşının artması ve bayanların erkeklere oranla e-ticareti daha fazla kullanmalarıdır. Son yıllardaki trendin devam etmesi halinde orta dönemde kadın kullanıcıların erkek kullanıcı oranına ulaşacağı hesaplanmaktadır. Bunun online tedarik sürecini hızlandırması kaçınılmazdır. Bu değişimler dikkate alındığında ürün tedarik eden işletmelerin bünyelerinde, ürün pazarlama ve satışlarında gerekli değişimleri yapmaları ve kendilerini yeni sürece adapte etmeleri zorunludur. Bu değişime ayak uyduran işletmelerin bunu kendileri için bir avantaja çevirmeleri mümkün olacaktır. Aksi takdirde bu değişime uyum sağlayamayan işletmelerin iş hayatından elenmesi kaçınılmazdır.

Bilişim sektörü asrımıza adının verildiği ve yaşantımızı kuşatan bir sektördür. Bu sektörün en önemli unsuru ise internettir. Günümüzde İnternet giderek daha yoğun kullanılmakta ve tüm yaşantımızı kuşatmaktadır. Bu değişimde yeni nesil teknolojiler ve onların sunmuş oldukları iletişim imkanlarının rolü büyüktür. Bilişim sektörünün temel hedefi her yerden ve her zaman haberleşmedir. Sosyal yaşantımız, iş yapımız, ticaret alışkanlıklarımız, vb değişimde diğer önemli etken haberleşme araçlarımızın genelde mobilize olmasıdır. Bilişim teknolojilerindeki gelişimin sonucu güncel yaşantımızdaki en önemli değişimlerden biri online ürün tedarik süreci ve tüketicilerin sosyo ekonomik davranışlarında görülmektedir. Bunun sonucu dünya ekonomilerindeki genel trend geleneksel ekonomiden digital ekonomiye doğrudur ve bu değişim artma eğilimindedir. Son yıllarda Türkiye bu değişimin en hızlı yaşandığı ülkelerden biri haline gelmiş ve hem e-ticaret, hem de ürün tedarik süreci sanal ortama kaymaya başlamıştır. Söz konusu süreci hızlandıran diğer bir etken 2019 yılı sonunda başlayan pandemidir. Pandemi nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı ve alış veriş merkezlerinin kapalı olması gibi etkenler elektronik ticareti geliştiren diğer bir unsur olmuştur. İnternet kullanımında son yıllarda görülen önemli bir değişim de kullanıcı yaşının artması ve bayanların erkeklere oranla e-ticareti daha fazla kullanmalarıdır. Son yıllardaki trendin devam etmesi halinde orta dönemde kadın kullanıcıların erkek kullanıcı oranına ulaşacağı hesaplanmaktadır. Bunun online tedarik sürecini hızlandırması kaçınılmazdır. Bu değişimler dikkate alındığında ürün tedarik eden işletmelerin bünyelerinde, ürün pazarlama ve satışlarında gerekli değişimleri yapmaları ve kendilerini yeni sürece adapte etmeleri zorunludur. Bu değişime ayak uyduran işletmelerin bunu kendileri için bir avantaja çevirmeleri mümkün olacaktır. Aksi takdirde bu değişime uyum sağlayamayan işletmelerin iş hayatından elenmesi kaçınılmazdır.
Bilişim Sektöründeki Gelişimin Türkiye’deki Online Ürün Tedarik Süreci Üzerindeki Etkisi ve Kısa Süreçte Tüketicilerin Sosyo Ekonomik Davranışlarında Ortaya Çıkan Farklılaşma
Keywords: bilişim sektörü; tedarik süreci; nesiller; bilişim sektörü; nesiller; tedarik süreci