From movement to monstrosity: A Deleuzian analysis of 'The Substance' - Aksoy, Erdem (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2025)
Bu tez, plastik cerrahi pratiği ile sinema teorisi arasında disiplinlerarası bir ilişki kurarak beden dönüşümleri, toplumsal güzellik normları ve estetik müdahaleler arasındaki bağlantıyı Gilles Deleuze'ün sine ma kuramları başta olmak üzere, feminist teoriler, canavarlık ( abjection ve haptik görsellik kavramları üzerinden incelemektedir. Çalışmada, Coralie Fargeat'ın yönettiği Body Horror türünde sayılabilecek olan The Substance ( filmi, belirtilen teorik çerçeveler perspektifinden analiz edilmiştir. Deleuze'ün hareket imge ve zaman imge kavramları aracılığıyla filmdeki kar akterlerin yaşadığı kimlik bölünmeleri, bedensel dönüşümler ve zamansal belirsizlikler analiz edilmiştir. Feminist teorisyenlerin (Susan Bordo, Judith Butler, Victoria Pitts Taylor, Kathy Davis) kadın bedeni üzerindeki toplumsal güzellik baskıları hakkında ki görüşleri, filmdeki kadın karakterlerin bedensel ve sosyal deneyimleri üzerinden tartışılmıştır. Kristeva'nın abjection teorisi ve canavarlık kavramı, toplumun normatif güzellik sınırlarını aşan bedenlere yönelik ötekileştirme, dışlama ve marjinalleştir me süreçlerinin analizinde kullanılmıştır. Ayrıca, Laura Marks'ın haptik görsellik kavramıyla, filmin izleyiciler üzerindeki duyusal ve fiziksel etkileri incelenmiştir. Bu teorik çerçeveler, plastik cerrahi pratiğinde etik ve felsefi bilinçlenmenin artırıl ması gerektiğini vurgulamakta ve gelecekte yapılacak çalışmalar için disiplinlerarası yeni araştırma perspektifleri önermektedir.

This thesis establishes an interdisciplinary relationship between plastic surgery practice and film theory, examining the connection between bodily transformations, societal beauty norms, and ae sthetic interventions primarily through Gilles Deleuze's cinematic concepts, along with feminist theories, monstrosity, abjection, and haptic visuality. The film The Substance ( directed by Coralie Fargeat and classifiable within the body horror genre, is analyzed from the perspective of these theoretical frameworks. Utilizing Deleuze's concepts of movement image and time image, t he thesis explores identity fragmentation, bodily transformations, and temporal ambiguities experienced by the film's characters. Feminist theorists (Susan Bordo, Judith Butler, Victoria Pitts Taylor, Kathy Davis) and their critical insights on societal be auty pressures imposed upon women's bodies are discussed through the bodily and social experiences of the film's female characters. Julia Kristeva's theory of abjection and the concept of monstrosity are employed to analyze societal processes of othering, exclusion, and marginalization directed toward bodies that exceed normative beauty standards. Additionally, Laura Marks's concept of haptic visuality is utilized to examine the sensory and physical impacts of the film on viewers. These theoretical framewor ks emphasize the necessity of increasing ethical and philosophical awareness within plastic surgery practice, suggesting interdisciplinary research perspectives for future studies.
Hareketten canavarlığa: 'The Substance''ın Deleuze'cü bir analizi
Keywords: Radyo-Televizyon; Radio and Television