Resilience as development: Understanding resilience of young adults and a preliminary study on Resilience-Focused Genogram Group Work (RFGW): A qualitative analysis - Uyan, Gülcan (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2026)
Psikolojik sağlamlık, zorluklara göğüs germek ve bunların üzerimizdeki etkilerinden toparlanmak olarak tanımlanmaktadır. Son yıllarda ve COVID-19 pandemisi ile birlikte psikolojik sağlamlık müdahaleleri büyük önem kazanmış olsa da, özellikle Türkiye bağlamında genç yetişkinlerin psikolojik sağlamlığı üzerine yapılan nitel çalışmalar ihmal edilmiştir. Ayrıca genogram, psikolojik sağlamlık odaklı müdahalelere entegre edilmemiştir. Bu çalışma, Türkiye'de dezavantajlı gruplardaki genç yetişkinlerin psikolojik sağlamlık deneyimlerine ilişkin literatürdeki boşluğu doldurmayı ve Psikolojik Sağlamlık Odaklı Genogram Grup Çalışmasından (RFGW) elde edilen sonuçları sunmayı amaçlamaktadır. Katılımcıların programlarının uyuşmaması ile müdahaleye katılımın düşük olması nedeniyle, bu araştırmanın ilk bölümü daha anlamlı bir hal almıştır. Çalışmanın ilk bölümü olan müdahale öncesi görüşmelere yedi katılımcı katılmış; üçü ise son görüşmelere de katılarak çalışmanın son bölümünde yer almıştır. Çalışmanın yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşmeler tematik analiz kullanılarak analiz edilmiştir. Beş tema ortaya çıkmıştır: "Akışkan Olarak Psikolojik Sağlamlık," "Kaynaklar," "Seçici Kuşaklararası Psikolojik Sağlamlık Aktarımı," "Zorluklar" ve "Müdahaleye İlişkin." Bulgular, genç yetişkinlerin psikolojik dayanıklılığı daha akışkan ve gelişimsel bir süreç olarak deneyimlediklerine dair literatüre katkı sağlar nitelikte görünmektedir. Katılımcılar zorluklarını içsel ve kişilerarası kaynakları kullanarak yönetmiş ve eski kuşaklardan psikolojik sağlamlığı alma sürecinde seçici davranmışlardır. Müdahale, katılımcıların güçlü yanlarını pekiştirmiş, yalnızlıklarını azaltmış ve farkındalıklarını artırmıştır. Çalışmanın sonuçları mevcut literatür çerçevesinde tartışılmıştır. Klinik sonuçlar, sınırlılıklar ve gelecek araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.

Resilience is defined as withstanding struggles and recovering from their impacts on us. While resilience interventions gained a high level of importance in the late years and with the COVID-19 pandemic, qualitative studies on young adults' resilience have been neglected, particularly in the context of Türkiye. Moreover, genograms have not been integrated into resilience-focused interventions. This study aims to fill the gap in the literature regarding the experiences of resilience of young adults from disadvantaged populations in Türkiye and present the results from the Resilience-Focused Genogram Group Work (RFGW). The first part of this research is more meaningful due to incompatible schedules of participants resulting in low levels of attendance in the intervention. Seven participants joined the first part of the study, in pre-intervention interviews, and three participants out of seven joined the last part of the study, by joining the last interviews as well. Semi-structured interviews were analyzed using thematic analysis. As a result of analysis, five themes emerged: "Resilience as Fluid," "Resources," "Selective Intergenerational Transmission of Resilience," "Struggles," and "Regarding the Intervention." Findings seem to contribute to the literature that young adults experience resilience as a more fluid, developmental process. Participants navigated their struggles using internal and interpersonal resources, and they were selective in the process of taking resilience from their older generations. The intervention solidified participants'strengths, dissolved isolation, and fostered awareness. The results of the study discussed within the existing literature. Clinical implications, limitations and suggestions for future research are presented.
Gelişim olarak psikolojik dayanıklılık: Genç yetişkinlerin psikolojik dayanıklılığını anlamak ve Dayanıklılık Odaklı Genogram Grup Çalışması (RFGW) ön çalışmasının nitel olarak incelenmesi
Keywords: Psikoloji