ANONİM ŞİRKETLERDE “İŞLETME KONUSU” BAĞLAMINDA KEFALET İŞLEMLERİ - Yanlı, Veliye (My University, 2018)
Şirketi temsile yetkili olanlar, şirketin esas sözleşmesinde yer alan işletme konusuna giren her türlü işlemleri şirket adına yapabilirler. Bununla birlikte, şirket, işletme konusu dışında kalan işlemlerle de bağlıdır; meğerki, üçüncü kişinin, işlemin işletme konusuna girmediğini bildiğini veya durumun gereğinden, bilebilecek durumda bulunduğunu ispat etsin. Esas sözleşmenin ilan edilmiş olması, bu hususun ispatı açısından, tek başına yeterli değildir.Üçüncü kişinin ne zaman, işlemin işletme konusuna girmediğini durumun gereğinden bilebilecek durumda bulunduğu ve hangi işlemlerin işletme konusu dışında kaldığı hususları tartışmalıdır.İşletme konusuna girip girmediği öğreti ve uygulamada tartışmalı hususlardan bir tanesi kefalet sözleşmesidir.Bu çalışmanın konusunu, ne zaman, bir kefalet sözleşmesinin şirketin işletme konusu dışında kaldığını üçüncü kişinin bildiğinin ya da bilebilecek durumda bulunduğunun kabul edilebileceği oluşturmaktadır.