Transmission of resilience from caregiving grandparents: A thematic analysis - Kaplan, Ece Dilay (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2024)
Bu tez çalışması iki makaleden oluşmaktadır. İlk makale, psikolojik dayanıklılığın kuşaklararası aktarımını ve büyükanne ve büyükbabalar ile torunlar arasındaki ilişkiyi araştıran bir literatür taramasıdır. Bu amaçla, (a) dayanıklılığın tarihi ve kavramsallaştırılması, (b) dayanıklılık araştırmaları, (c) kuşaklararası psikolojik dayanıklılığın temel belirleyicileri, (d) kuşaklararası psikolojik dayanıklılık süreçleri, (e) günümüzde büyük ebeveynlik ve çocuk bakımına katılım, (f) büyük ebeveynlik modelleri, (g) büyük ebeveynlerin çocuklar üzerindeki etkisi, (h) değer ve davranışların kuşaklararası aktarımı, (i) büyük ebeveyn ilişkisi ve psikolojik dayanıklılık ve (j) Türk ailesi ve Türkiye'de büyük ebeveynlik konularını içermektedir. İkinci makale, büyük ebeveyn ve torun arasındaki kuşaklar arası ilişkiyi psikolojik dayanıklılık çerçevesinde inceleyen nitel bir çalışma sunarak literatüre katkıda bulunmaktadır. Araştırma makalesi, Türkiye bağlamında büyükanne ve büyükbabalar ile torunlar arasında hangi dayanıklılık süreçlerinin nasıl aktarıldığına ışık tutmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, büyükanne ve büyükbabalarından bakım almış 12 genç yetişkinle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler Tematik Analiz (TA) kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak dört ana tema ortaya çıkmıştır: (a) "başlı başına bir deneyim", (b) "büyükanne ve büyükbabamın bana aktardıkları", (c) "sünger gibi emmek" ve (d) "kendi sesimi dahil etmek". Çalışmanın bulguları mevcut literatürle birlikte tartışılmış ve klinik uygulama, müdahaleler ve gelecek araştırmalar için çıkarımlar özetlenmiştir.

This thesis consists of two articles. The first article is a literature review exploring the intergenerational transmission of resilience and the relationship between grandparents and grandchildren. For this purpose, the review consists of (a) history and conceptualization of resilience, (b) resilience research, (c) key determinants of intergenerational resilience, (d) intergenerational resilience processes, (e) contemporary grandparenting and involvement in childcare, (f) models of grandparenting, (g) grandparental influence on children, (h) intergenerational transmission of values and behavior, (i) grandparental relationship and resilience, and (j) the Turkish family and grandparenting in Türkiye. The second article contributes to the literature by presenting a qualitative study examining the intergenerational relationship between grandparent and grandchild within the resilience framework. The research article aims to shed light on which resilience processes are transmitted between grandparents and grandchildren in the Turkish context and how they are transmitted. For this purpose, semi-structured interviews with 12 young adults who have received care from their grandparents were analyzed using Thematic Analysis (TA). As a result, four main themes emerged: (a) "an experience itself," (b) "what my grandparents passed on to me," (c) "absorbing like a sponge," and (d) "incorporating my own voice." The study's findings are discussed with the existing literature, and the implications for clinical practice, interventions, and further research are outlined.
Bakım veren büyükanne ve büyükbabalardan psikolojik dayanıklılık aktarımının tematik analizi
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, Psikoloji Ana Bilim Dalı, Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Keywords: Psikoloji; Psychology