Özel Hastanenin Organizasyon Yapısının Yol Açtığı Zararlardan Sorumluluğu - Aktaş, Nihan Koyuncu (My University, 2021)
Hasta ile hastane arasındaki hukukî ilişkide tarafların arzuladığı başarılı sonuca ulaşılması uygun bir organizasyonu gerektirir. Hastane, hem sağlık hizmetinin odağında yer alan tıbbi müdahalelerin yürütülmesi esnasında hem de müdahale öncesi ve sonrası süreçte hastanın zarar görmesini engelleyecek tedbirleri almakla yükümlüdür. Ancak bazı durumlarda hastanın zarar görmesini engellemek üzere şekillendirilen organizasyon yapısında bozukluk oluşabilir. Bu bozukluk, bazı hâllerde tıbbi müdahalenin beklenen şekilde icra edilmemesine yol açabilir. Böyle olunca da hekimlik faaliyetinin gereği gibi yerine getirilmemesi nedeniyle, kötü ifa şeklinde ortaya çıkabilecek sorumluluk meselesi gündeme gelir. Organizasyon yapısındaki bozukluk bazen de hekimlik faaliyeti kapsamı dışında kalan ve hastane bakımına dâhil olan bir alanda zarara neden olabilir. Örneğin hastanın doğru konumlandırılmayarak vücudunun uzun süre aralıksız basınca maruz kalmasına bağlı olarak bası yarası oluşması böyledir. Bu bozukluğa bağlı zararlar hem sözleşmeye dayanan sorumluluk hem de sözleşme dışı sorumluluk kapsamında giderilebilir. Zira burada hem borca aykırılık hem de hastanın vücut bütünlüğünün ihlaline neden olan haksız fiil söz konusudur. Bu çerçevede, organizasyon yapısındaki bozukluğa bağlı sorumluluğun hukukî temeli farklı ihtimaller üzerinden tartışılmaktadır.