Hemşirelik Öğrencilerinin Empatik Eğilim Düzeyleri ve Problem Çözme Becerileri - Türel, Gülşah; Yılmaz, Elif; Üstündağ, Fatma Hülya; Bayar, Neşe (My University, 2018)
Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin empatik eğilim düzeylerini ve problem çözme becerilerini değerlendirmekamacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmanın evrenini 2017- 2018 eğitim öğretim yılında bir üniversitede lisans eğitimigören hemşirelik öğrencileri oluşturmuştur. Herhangi bir örnekleme yöntemine başvurulmayıp çalışmaya katılmayıkabul eden bütün öğrenciler çalışma kapsamına alınmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden öğrencilere tanımlayıcıözellikleri içeren form, Empatik Eğilim Ölçeği ve Problem Çözme Envanteri uygulanmıştır. Verilerindeğerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, Kruskall Wallis Varyans Analizi, Mann Whitney-U testleri ve Spearmankorelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin yaş ortalaması 20.91 ± 2.25’dır.Hemşirelik öğrencilerinin Empatik Eğilim puan ortalaması 68.68±8.78, Problem Çözme Envanteri puan ortalamaları96.12±20.27 olarak saptanmıştır. Hemşirelik öğrencilerinin problem çözme kişisel kontrol alt boyut puanı 20.85±3.43,problem çözme yeteneğine güven alt boyut puanı 31.08±9.81, yaklaşma/kaçınma alt boyut puanı 47.76±10.83 olaraksaptanmıştır. Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinin empatik eğilimleri ortanın üzerinde, problem çözme becerileri ortadüzeyde olarak belirlendi. Bu bağlamda hemşire öğrencilerin problem çözme ve empatik eğilimlerini geliştirici eğitimprogramlarının hemşirelik eğitimi sırasında kullanılması, problem çözme becerilerinin ve empati düzeylerininartmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.