Avukatın özen sorumluluğu - Odabaş, Assiye (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü)
Bu tez çalışmasında, avukatın özen sorumluluğu; vekâlet sözleşmesine dayanan hukuki ilişkinin bir parçası olarak, teorik ve uygulamaya ilişkin boyutlarıyla incelenmiştir. Çalışma kapsamında öncelikle avukatlık mesleğinin kamu hizmeti niteliği ile serbest meslek olma özelliği arasındaki dengeye vurgu yapılmakta; mesleki sorumluluğun bu ikili karakterden nasıl etkilendiği irdelenmektedir. Özen borcunun hukuki mahiyeti, öğretideki "asli borç mu, yan borç mu" tartışması çerçevesinde değerlendirilerek, bu borcun kapsamı ve ihlali durumunda avukatın sorumluluğuna gidilmesi için gerekli unsurlar olan kusur, zarar ve illiyet bağı detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmada ayrıca, sorumsuzluk anlaşmalarının geçerliliği, azil ve zamanaşımı gibi özel durumlarda özen borcunun etkisi tartışılmış; Yargıtay kararları ve TBB Disiplin Kurulu kararları ile uygulamadaki yansımalarına yer verilmiştir. Sonuç olarak, avukatın özen borcunun sadece sözleşmesel bir edim değil; mesleki etik, adaletin işlemesi ve toplumsal güven açısından da taşıyıcı bir rol üstlendiği kabul edilmektedir.