Bir Karanlık Turizm Türü Olarak Savaş Turizmi ve Bosna-Hersek’in Bir Savaş Turizmi Destinasyonu Olarak Yeniden Tanımlanması - Bilginoğlu, Elif (Selçuk Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma, Bosna-Hersek’teki savaş turizmi ve karanlık turizmi alanlarını, özellikle Saraybosna’daki müzeleri ve 1992-1995 kuşatmasını, savaş turizmi perspektifinden inceleyen bir literatür derlemesidir. Bosna-Hersek, turizm sektöründe önemli gelişmeler kaydetmiş olmasına rağmen, karanlık turizm çerçevesinde ziyaret edilecek yerleri konu alan rehber kitaplarda nadiren yer almaktadır. Bu derlemede, karanlık turizmin ülkede hem gezi turları hem de anıt müze sergileri olarak iki biçimde temsil edildiği, bu bağlamda literatürde sunulan verilerle ortaya konulmaktadır. Çalışmada kullanılan yöntem, mevcut literatürün incelenmesi ve bu bağlamda ilgili verilerin değerlendirilmesine dayanmaktadır. Elde edilen bulgular, Bosna-Hersek’teki karanlık turizmin, ülkenin tarihindeki olaylara yönelik küresel farkındalık ve anlayışın artmasına önemli katkılar sağladığını göstermektedir.

This study is a literature review that examines the areas of war tourism and dark tourism in Bosnia and Herzegovina, specifically focusing on museums in Sarajevo and the 1992-1995 siege from the perspective of war tourism. Although Bosnia and Herzegovina has made significant progress in the tourism sector, it is rarely included in guidebooks on places to visit within the framework of dark tourism. This review demonstrates that dark tourism in the country is represented in two forms: sightseeing tours and memorial museum exhibitions, as evidenced by the data presented in the literature. The method used in the study is based on the review of existing literature and the evaluation of relevant data in this context. The findings indicate that dark tourism in Bosnia and Herzegovina has made a significant contribution to increasing global awareness and understanding of the events in the country’s history.
War Tourism as a Form of Dark Tourism and Redefining Bosnia and Herzegovina as a War Tourism Destination
Keywords: Karanlık turizm; savaş turizmi; Bosna-Hersek karanlık turizm; Saraybosna savaş turizmi; Saraybosna karanlık turizm; Dark tourism; war tourism; Bosnia-Herzegovina dark tourism; Sarajevo war tourism; Sarajevo dark tourism