It is a woman's world: gender politics of gynotopian novels - Anlı, Zeynep (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2013)
Bu çalışmada Charlotte Perkins Gilman?ın Herland (1915), Joanna Russ?ın The Female Man (1975) ve Doris Lessing?in The Cleft (2007) romanları seçilmiş ve toplumsal cinsiyet ilişkileri açısından incelenmiştir. Çalışmada değinilmiş olan araştırma sorularının bazıları “Bu edebiyat türünde toplumsal cinsiyet rolleri; nasıl yansıtılmıştır? Kadınlara ve erkeklere ne tür yetkiler verilmiştir? 21. yüzyılla karşılaştırıldığında toplumsal cinsiyet sorunları açısından ne tür değişiklikler vardır? Bu romanlar yazıldıkları dönemin ve günümüzün toplumsal cinsiyet sorunları hakkında neler söylemektedir?” şeklinde olmuştur. Bu tezin ilk bölümünde romanlara ilişkin önbilgi verilmiştir. Ütopya, distopya, feminist ütopya ile distopya ve gynotopia romanları hakkında örnekler verilerek açıklama yapılmıştır. Ardından gynotopia romanlarında görülen toplumsal cinsiyet ve feminizm temaları, önemli düşünürlere, görüşlere ve dönemlere değinilerek açıklanmıştır. Birbirini takip eden bölümlerde, seçilmiş olan romanlar, yazarın eser içindeki varlığı, anlatı öğeleri ve çeşitleri, toplulukların sosyalleşmeleri, politik yapılar, eğitim, üreme, aile yapıları ve toplumsal cinsiyet rollerinin temsili açısından incelenmiştir. Sonuç bölümünde de romanların karşılaştırmalı çözümlemesi gynotopia roman türünün geneline bakılarak ele alınmıştır.

In this study, three examples of gynotopian literature from modern novel, Herland (1915) by Charlotte Perkins Gilman, The Female Man (1975) by Joanna Russ and The Cleft (2007) by Doris Lessing, are examined in terms of gender relations. Some of the research questions in this thesis are “In what way the gender roles are represented in gynotopian literature? What kind of power is given to women and men? In comparison to the 21st century, what has changed in terms of gender issues? What do these novels say in terms of gender problems of their time and current gender problems?” In the first chapter of this thesis, the theoretical background behind the novels is presented. Definitions of utopian, dystopian, feminist utopian and dystopian, and gynotopian literature are exemplified and examined. After this literary background, the aspects of gender studies and feminist movements that are seen in gynotopian novels are also specified with reference to prominent thinkers of relevant ideas and periods. In successive sections, the chosen novels are studied in terms of the writer?s influence on the work, autobiographical nuances, narrative perspectives and varieties, socialization within their communities, political structures, education, reproduction, family structures and representation of gender roles. In the end, a comparative analysis of the novels is given with reference to the genre of gynotopia in general.
Kadınların dünyası: gynotopya romanlarında toplumsal cinsiyet politikaları