The examination of Murathan Mungan's stories in the context of queer theory - Demirkol, Duygu (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma, yöntem olarak queer teoriyi kullanarak Murathan Mungan'ın öykülerini kapsamlı bir şekilde analiz etmektedir. Araştırmanın birinci kısmında queer teorinin önemli bileşenlerinden olan toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet çeşitliliği, cinsel çeşitlilik, heteronormativite, hegemonik erkeklik, cinsiyet ayrımcılığı ve homofobi gibi kavramlar açıklanmıştır. Ardından bu temaların belirgin olduğu öyküler incelenmiştir. Araştırmada queer teori çerçevesinde metin analizi ve eleştirel okuma yapılmıştır. Queer, belli açılardan heteroseksüel ilişkileri de kapsadığı için sadece normun dışında kalan cinselliklere odaklanılmamıştır; erkek ve kadın evliliklerinin yer aldığı öyküler de incelenmiştir. Bu öykülerdeki karakterlerin gerek toplumsal gerekse cinsel açılardan maruz kaldığı ayrımcılık ve ötekileştirme ortaya koyulmuştur. Bu ayrımcılıkta önemli rol oynayan hegemonik erkekliğin baskı süreçleri de değerlendirilmiştir. Hegemonik erkeklik kavramı çerçevesinde, öykülerde erkeklik normlarının nasıl yeniden üretildiği veya eleştirildiği incelenmiştir. Heteronormativite kavramı üzerinden ise normun dışında kalan cinselliklerin ve toplumsal cinsiyet kimliklerinin ya da ifadelerinin, heteroseksist normlara direnç gösterip göstermediği değerlendirilmiştir. Benzer şekilde, öykülerdeki karakterlerin temsil edilme biçimleri, onların toplum içindeki konumları ve okuyucuya nasıl aktarıldıkları detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, Mungan'ın hikâyelerinde evliliğin, toplumsal cinsiyetin ve cinselliğin nasıl temsil edildiğine dair yeni bir bakış açıları sunmaktadır. Bu çerçevede toplumsal cinsiyet, queer ve cinsellik çalışmaları başta olmak üzere edebiyat sosyolojisine ve literatüre interdisipliner bir zenginlik katmaktadır. Anahtar Kelimeler: Queer Teori, Hegemonik Erkeklik, Toplumsal Cinsiyet Çeşitliliği, Cinsel Çeşitlilik, Murathan Mungan

This study comprehensively analyzes Murathan Mungan's stories by using queer theory as a methodological framework. In the first part of the research, the concepts such as gender, gender diversity, sexual diversity, heteronormativity, hegemonic masculinity, gender discrimination, and homophobia, which are key components of queer theory, are explained. Subsequently, stories where these themes are prominent are examined. The research employs text analysis and critical reading within the framework of queer theory. Since queer encompasses heterosexual relationships in certain respects, the focus is not solely on non-normative sexualities; stories featuring both male and female marriages are also analyzed. The discrimination and marginalization faced by characters in these stories, both socially and sexually, are revealed. The oppression processes of hegemonic masculinity, which play an important role in this discrimination, are also analysed. Within the concept of hegemonic masculinity, how masculine norms are reproduced or critiqued in the stories is examined. Through the concept of heteronormativity, it is evaluated whether sexualities and gender identities or expressions outside the norm resist heterosexist norms. Similarly, the representation of characters in the stories, their position within society and how they are conveyed to the reader are thoroughly analyzed. The findings offer new perspectives on how marriage, gender, and sexuality are represented in Mungan's stories. In this context, they contribute interdisciplinary enrichment to literary sociology and literature, especially gender, queer and sexuality studies. Keywords: Queer Theory, Hegemonic Masculinity, Gender Diversity, Sexual Diversity, Murathan Mungan
Murathan Mungan'ın öykülerinin queer teori bağlamında incelenmesi
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı, Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature