Türk siyasi partilerinde lider oligarşisi: Evrimi, kurumsallaşması ve sonuçları - Turan, İlter (My University, 2011)
Türk siyasi partilerinin liderlik yapısı oligarşiktir, lider yenilemekte zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Lider oligarşisinin şekillenmesinde tek parti mirası, merkezi devlet yapısı gibi devlet önderliğinde modernleşme sürecinin yanında siyasette himaye ilişkilerinin yaygınlığı, lider egemenliğini destekleyen kültür ve benzer unsurlar yer almaktadır. Oligarşik liderlik devam eden himaye ilişkileri aracılığıyla gücünü korumuş, kendisini destekleyecek bir hukuk yapısı da oluşturmayı başarmıştır. Partilerin örgüt yapısı, aday belirleme yöntemleri ve çok sayıda diğer faktör lider oligarşisini desteklemektedir. Yapı, demokrasinin işleyişini zorlaştırmaktadır.