Cooperation with multidimensional identity: Gender and status - Doğukan, Ahmet Tuğşad (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2022)
Bu tezde, kimlik mesafesinin işbirlikçi davranış üzerindeki rolünü araştırmaya yönelik kontrollü bir laboratuvar deneyinde kullanılmak üzere bir tasarım önerilmektedir. Kimlik, cinsiyet (yatay kimlik) ve statü (dikey kimlik) olmak üzere iki eksende tanımlanmaktadır. Her katılımcının statüsü, bir biliş testindeki göreceli performansına dayalı olarak içsel olarak belirlenirken, cinsiyeti doğal bir kimlik olarak alınır. İki kişiden oluşan gruplarda, tek seferlik bir kamu yararı oyunu oynatılır ve işbirlikçi davranışı ölçmek için dışsal olarak verilen bir bağıştan kamu mallarına yapılan katkılar kullanılır. Deney 3 farklı deney grubu uygulaması içermektedir. Her uygulama, katılımcıların katkı kararlarının strateji yöntemiyle toplandığı bir dizi tur içerir. Her bir turda, katılımcılar aynı veya farklı cinsiyet ve statü kimliğini taşıyan diğer bir katılımcıyla eşleştirilir. Bu tezde, eşleşen denekler arasındaki yatay ve/veya dikey kimlik mesafesinin onların işbirlikçi davranışlarını nasıl etkilediğini anlamak için denek içi ve denekler arası analiz önerilmektedir.

This thesis proposes a design for a controlled laboratory experiment to investigate the role of identity distance on cooperative behaviour. Identity is defined on two axes, namely, gender (as horizontal identity) and status (as vertical identity.) Each subject's status is endogenously determined based on her relative performance in a cognition test, while gender is taken as a natural identity. A two-person one-shot public good game is employed, and contributions to public good out of an exogenously given endowment are used to measure cooperative behaviour. The experiment contains three treatments. Each treatment accommodates a series of rounds at which subjects' contribution decisions are collected via the strategy method. In each round, each subject is matched with another subject of the same/different gender and/or status. The thesis proposes within and cross-subject analysis to understand how horizontal and/or vertical identity distance between the matched subjects impacts their cooperative behaviour.
Çok boyutlu kimlikle işbirliği: Cinsiyet ve statü
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, Ekonomi Ana Bilim Dalı, Ekonomi Bilim Dalı
Keywords: Ekonomi; Economics